Predsednikov uvod

Slavnostna akademija ob občinskem prazniku Občine Vrhnika

Datum: 10.05.2024

Avtor/Vir: Ivan Škulj

Dne 10. 5. 2024 ob 20.00 uri smo se v Cankarjevem domu na Vrhniki udeležili slavnostne akademije ob občinskem prazniku Občine Vrhnika, ki svoj praznik praznuje na dan rojstva največjega slovenskega pisatelja in dramatika ter Vrhničana Ivana Cankarja.

Polno veliko dvorano Cankarjevega doma je nagovoril župan Daniel Cukjati, proslave pa so se udeležili župani sosednjih občin, predstavniki občinske uprave, javnih zavodov, domoljubnih, veteranskih in ostalih občinskih društev ter občani.

Najzaslužnejšim posameznikom so bila podeljena priznanja za njihovo dolgoletno in uspešno delo in sicer Bronaste, Srebrne in Zlate plakete Ivana Cankarja ter priznanje župana Občine Vrhnika. Podeljeno je bilo tudi najvišje priznanje Občine Vrhnika in sicer »častni občan«, ki ga je prejel glasbenik, skladatelj in dirigent Marko Fabiani.

Celotno organizacijo in izvedbo slavnostne akademije so prevzeli učenci osnovne šole Ivana Cankarja Vrhnika, ki so nastopili z glasbenimi, pevskimi in plesnimi vložki ter z nekaj odlomki iz bogate zbirke proze pisatelja Ivana Cankarja.

Poseben čar prireditvi, ki jo je povezovala ravnateljica OŠ Ivana Cankarja Polona Šurca Gerdina, so s svečanim mimohodom in prisotnostjo dali tudi praporščaki z društveni prapori iz vseh društev in organizacij, ki delujejo na območju občine Vrhnika, med drugimi tudi prapor PVD Sever Ljubljana - odbor Vrhnika Logatec.

Foto: Gašper Tominc

2024