Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Drugo kolesarjenje po pomnikih osamosvojitvene vojne na območju Ljubljane in njeni okolici

Datum: 05.06.2019

Avtor/Vir: Andrej Janežič

To leto smo v našem društvu izvedli »Drugo kolesarjenje po pomnikih osamosvojitvene vojne na območju Ljubljane in njeni okolici«. Na pot nas je odšlo sedem kolesarjev in ena kolesarka. Z veseljem smo ugotovljali, da nas je vsako leto več in po tiho upali, da nas bo drugo leto še več.

S kolesarjenjem smo začeli izpred sedeža društva na Vodnikovi cesti v Ljubljani. Pot nas je vodila skozi Tivoli po mestnih ulicah do spominske plošče padlemu policistu Stanislavu Strašku na Slovenski Cesti, nato do spomenika posvečenemu sestreljenemu pilotu  helikopterja Toniju Merlaku. Nadaljevali  smo pot do Brezovice, da pomika o blokadnem mestu, kjer so tanki JLA prevozili blokadno mesto in uničili službeno vozilo milice ter večje število osebnih vozil, ki so se v tistem usodnem času nahajali na blokadnem mestu. Nato smo odkolesarili čez Vrhovce po poti spomina in tovarištva do Savelj, Črnuč in Trzina, kjer smo se ustavili pri spominskem obeležju o bojih TO in milice z motorizirano skupino JLA in s helikopterjem prispeli specialni enoti JLA. Pot smo nato nadaljevali mimo Trzina, Mengša okoli Rašiškega pogorja do Tacna, kjer smo v Policijski Akademiji obiskali Park spomina. Tu smo se tudi okrepčali.

 

Seveda vso pot nismo soma kolesarili ampak smo se nekajkrat ustavili in sproščeno pokramljali ob hladni pijači in dobri kavi.  Ob vsakem spominskem obeležjem pa smo s kratkim nagovorom predsednika Emerika Peterke in podpredsednika Andreja Janežiča ubodili spomine na takratne dogodke.

 

Kolesarjenje je bilo prijetno in vsi smo se varno vrnili domov. Pred zaključkom pa smo se dogovorili, da se to leto v mesecu septembru odpravimo na kolesarjenje po Gorenjski. V letu 2020 pa se dobimo na »Tretjem kolesarjenju po pomnikih osamosvojitvene vojne«. Pridružite se nam.

 

Foto Andrej Janežič in Martin Šalehar.

 

Potek poti si lahko ogledate na povezavi:

 

https://www.relive.cc/view/2425543388


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024