Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Kolesarski izlet po pomnikih o aktivnosti milice v osamosvojitveni vojni na območju Ljubljane z okolico

Datum: 05.06.2018

Avtor/Vir: Andrej Janežič

Kolesarska in štirje kolesarji člani našega društva smo se v torek 5. 5. 2018 ob 08.30 uri podali na 64 km dolg kolesarski izlet po pomnikih o aktivnosti milice v osamosvojitveni vojni na območju Ljubljane z okolico.

Kolesariti smo začeli izpred društva na Vodnikovi ulici v Ljubljani. Prvo smo obiskali spominsko ploščo padlega miličnika v osamosvojitveni vojni Stanislava Straška na Slovenski cesti. Nato nas je pot vodila skozi Rožno dolino do spominskega obeležja na Brezovici, katero je postavljeno v spomin, ko so tanki JLA prebili blokado, ki so jo postavili miličniki iz PM Vič in pri tem uničili službeni avtomobil in več drugih avtomobilov. Pot smo polni energije nadaljevali proti Trzinu. Vmes smo se ustavili v prijetnem lokalu pri Koseškem bajerju, kjer smo se malo osvežili. Naslednja točka krajšega postanka je bila pri spominski plošči v Trzinu, ki spominja na vojaško akcijo TO in Milice pri zajetju motorizirane kolone JLA. Ker smo bili približno na pol poti, smo se v športnem parku v Mengešu ustavili na daljšem počitku, kjer smo se osvežili s hladno pijačo. Po počitku smo se mimo Šinkovega Turna, Vešce in Šmartnega pod Šmarno goro pripeljali v policijsko akademijo v Tacnu. Tu nas je čakal najlepši del izleta – kosilo, katerega smo si pošteno zaslužili. Po kosilu in ogledu Parka spomina smo se vrnili nazaj na izhodiščno mesto.

Izlet smo zaključili veseli, saj smo se vrnili zdravi in brez nezgod. Izjema je bilo le to, da je nas je na koncu močno opralo. Na Celovški cesti se je ravno takrat razbesnela močna nevihta. Čeprav nas je bilo malo smo sklenili, da v tem letu opravimo še kakšen kolesarski podvig, v upanju, da se nam pridruži še kakšna kolesarka in kolesar.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024