Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij so se poklonili spominu na padle v vojnah za Slovenijo

Ljubljanske Žale
Datum: 30.10.2015

Avtor/Vir: Anton Pozvek

Članice Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije (KoDVOS) so organizirale skupno polaganje vencev k spominskim obeležjem padlim vseh vojn na Ljubljanskih Žalah.

Žalne slovesnosti so potekale v petek, 30. oktobra in sicer:

- ob 09.40 uri polaganje vencev pri Kostnici žrtev 1. svetovne vojne. Vence sta položili delegaciji MO Ljubljana in KoDVOS pod vodstvom predsednikov ZSČ in ZGDM. Sodelovali so Častna straža SV in kvartet trobil Policijskega orkestra.

- ob 10.15 uri spominska slovesnost v Spominskem parku padlih borcev in talcev. Zbrane je nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković, vence pa so položile delegacije MDDSZEM, MO Ljubljana in KoDVOS, ki sta jo vodila predsednika ZZBzvNOBS in ZDVIS. Sodelovali so Častna enota SV, Policijski orkester, Partizanski pevski zbor in recitatorka Mojca Poredoš.

- ob 10.50 uri polaganje vencev pri spomeniku talcem v Gramozni jami. Vence so položile delegacije MDDSZEM, MO Ljubljana in KoDVOS pod vodstvom predsednikov TIGR in MO ZBNOB Ljubljana. Sodelovali so Častna straža SV in kvartet trobil Policijskega orkestra.

- ob 11.15 uri spominska slovesnost pri Spomeniku padlim v vojni za Slovenijo 91. Z vojaškimi častmi so vence položili v imenu MO/SV obrambna ministrica Andreja Katič in načelnik GŠ SV generalmajor dr. Andrej Osterman s sodelavci, v imenu MNZ/Policije državni sekretar Andrej Špenga in namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar s sodelavci, v imenu  KoDVOS predsedniki ZVVS Ladislav  Lipič, Združenja Sever dr. Tomaž Čas, MORiS mag. Drago Bitenc in podpredsednik Društva vojnih invalidov 91 Drago Koprčina, delegacija MO Ljubljana pod vodstvom župana Zorana Jankovića in delegacija  OZVVS mesta Ljubljana. Sodelovali so Častna enota SV, Policijski orkester, Partizanski pevski zbor in recitatorka Mojca Poredoš.

Andreja Katič je v kratkem nagovoru na slovesnosti dejala, »Vojna za samostojno Slovenijo je bila obrambna vojna. V njej je bila obranjena plebiscitarna odločitev Slovenk in Slovencev. Obranjena je bila naša odločitev za življenje v samostojni in suvereni domovini. Tudi danes je naša domovina na preizkušnji. Tako kot smo leta 1991 zanjo enotno strnili vrste, tako se moramo tudi danes trezno in odgovorno soočiti z izzivom, ki ga predstavlja val migrantov in beguncev preko naše države. Zagotovo moramo pri tem ohraniti čut do njihovega človeškega dostojanstva in stiske, ki jih je prignala na to težavno pot preko celine. Vendar pa moramo tudi zaradi odnosa do naše težko priborjene državnosti storiti vse, da jo ohranimo za nas in naše zanamce. Storiti moramo vse, da zavarujemo življenja in premoženje naših državljanov. Da zavarujemo interese naše države in Evropske unije, katere del smo tudi po zaslugi osamosvojiteljev.«

Ob 12.30 uri je bila v cerkvi Vseh svetih na Žalah maša v spomin padlim v vojni za Slovenijo 91, ki sta jo vodila vojaški in policijski vikar.

 

Ob 09. uri je bila krajša žalna slovesnost tudi Sever v avli Ministrstva za notranje zadeve, na Štefanovi ulici 2, v Ljubljani. Državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Andrej Špenga, generalni direktor policije Marjan Fank, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Slavko Koroš in direktor Uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj so skupaj s predsednikom Združenja Sever k spominski plošči padlim policistom v vojni 1991 položili lovorjev venec.

Več na spletni strani policija.si.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024