Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Uresničitev plebiscitarne volje slovenskega naroda je bilo treba braniti tudi z orožjem

Ljubljana
Datum: 05.10.2015

Avtor/Vir: Anton Pozvek

V Ljubljani smo 4. oktobra 2015 slovesno obeležili 25. obletnico Manevrske strukture narodne zaščite in prvega Republiškega štaba Teritorialne obrambe pod poveljstvom Predsedstva Republike Slovenije.

»Slovenska osamosvojitev ni bila čudežno stvarjenje v enajstih dneh, niti veliki pok ali brezmadežno spočetje, temveč vsenarodno hotenje. Vojaški del osamosvojitve je prešel v intenzivno fazo po izdaji ukaza o odvzemu orožja slovenski teritorialni obrambi maja 1990. Slovenska TO nikoli ni bila razorožena, saj se je del štabov Teritorialne obrambe v šestnajstih občinah uprl izvršitvi ukaza. Tudi ostali, ki so imeli že pred tem svoje orožje skladiščeno v prostorih JLA, so v kasnejšem obdobju uspešno orožje TO vozili iz skladišč in ga nameščali v tajna skladišča širom po Sloveniji. Vsled tega se je oblikoval projekt, ki ga pojmujemo kot Manevrska struktura narodne zaščite in je združevala pripadnike Teritorialne obrambe in slovenske Milice. To ni bil politični projekt, to je bil skupen napor vseh sodelujočih. Bil je spontan odpor proti nezakonitemu odvzemu orožja.« S temi  besedami je scenarist in režiser Tomaž Letnar opisal pomembnost dogodkov 25-letnice MSNZ in prvega Republiškega štaba TO pod poveljstvom Predsedstva Republike Slovenije.

V počastitev obeh pomembnih dogodkov sta Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever pripravili niz dogodkov, ki so se odvijali na več lokacijah po Ljubljani. Ob 13. uri sta Policija in Slovenska vojska na Novem trgu postavili na ogled svojo opremo. Obiskovalci so videli kombi, ki je pravzaprav mobilna policijska postaja, in kombi, ki ga uporabljajo policisti v okviru nalog za varovanje državne meje, t. i. schengen bus. Tam so bili tudi pripadniki Posebne policijske enote in Specialne enote, vsak s svojo opremo. Zanimanja so bili deležni tudi policist motorist in policistka kolesarka ter policist kriminalist. Največ obiskovalcev sta imela policijska konja, medtem ko so neposredni stik s policijskima psoma imeli le redki pogumneži.

Veliko zanimanja obiskovalcev so pritegnila tudi terensko vozilo in oprema Slovenske vojske za zveze, oklepno terensko vozilo in orožje za protioklepno bojevanje ter vozilo za promocijo vojaškega poklica.  

Popoldansko dogajanje na Novem trgu sta popestrila koncerta Policijskega orkestra in Orkestra Slovenske vojske ter šov program Garde Slovenske vojske.

Naslednje prizorišče dogajanja je bil atrij Mestne hiše, kjer sta ob 17. uri ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar in ministrica za obrambo Andreja Katič odprli razstavo ob 25. obletnici Manevrske strukture narodne zaščite. Gre za skupno razstavo Muzeja slovenske policije in Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Zbrane je nagovoril tudi gostitelj prireditve, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki je prevzel častno pokroviteljstvo dogodkov za obeleževanje te obletnice. Zbrane sta skozi vsebino razstave popeljala Vida Škerjanc iz Muzeja slovenske policije in Zvezdan Markovič, iz Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Program je povezoval Peter Teichmeister, obogatil pa ga je trobilni kvartet Policijskega orkestra. Razstava bo še v ponedeljek na ogled v Mestni hiši, nakar bo po programu eno leto gostovala po Sloveniji.

Vrhunec proslavljanja je predstavljala slovesnost z naslovom »25 let združeni v obrambi suverenosti Republike Slovenije« v ljubljanskih Križankah. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar. Program so spremljali najvišji predstavniki države, organizatorji in drugi pripadniki Manevrske strukture narodne zaščite, poveljniki in člani štabov Teritorialne obrambe leta 1990, predstavniki občin, ki leta 1990 niso oddale orožja, predstavniki Zveze veteranov vojne za Slovenijo, predstavniki Zveze policijskih veteranskih društev Sever ter predstavniki Ministrstva za notranje zadeve, Policije, Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske. Po zelo pozitivnih odzivih udeležencev slovesnosti so nas skozi celotno slovesnost pod vodstvom scenarista in režiserja Tomaža Letnarja popeljali Policijskih orkester, Orkester Slovenske vojske, pevka Eva Černe, Moški pevski zbor Kraški dom Repentabor, vokalni ansambel Reunion, plesalci koreografa Mihe Krušiča. Vse skupaj pa je povezoval igralec Daniel Malalan.

Za ogled posnetka odprtja razstave in slovesnosti pritisnite na povezavo: prenos odprtja razstave in slovesnosti

 


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024