Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Vseslovensko zborovanje za mir - Cerje 2015

Datum: 19.09.2015

Avtor/Vir: Anton Pozvek

V soboto 19. septembra je pri pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju v občini Miren-Kostanjevica potekalo vseslovensko zborovanje za mir 2015.

Zborovanje se je začelo ob 11. uri, tako kot številne podobne slovesnosti v drugih državah, katerih veteranske organizacije so članice Svetovne veteranske federacije. Na prireditvi so prebrali tudi poslanico, ki jo je ob mednarodnem dnevu miru napisal generalni sekretar OZN Ban Ki Mun.

Zbrane sta pozdravila župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar ter predsednik Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije dr. Savin Jogan, predsednik društva za negovanje rodoljubnih tradicij TIGR Primorske.

Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta Mitja Bervar. Nekaj poudarkov iz njegovega govora:

"Cerje je spominska točka, ki nas opominja, da se zavemo pomena prostora in časa, v katerem se je kalil slovenski narod, je ob mednarodnem dnevu miru na Cerju. Mir ni samoumeven, česar se Slovenci po treh vojnah v zadnjih sto letih dobro zavedamo«.

"Odnos do sveta in do soljudi vzpostavljamo na temeljih lastnih vrednot, identitete, samospoštovanja. Ni samoumevno, da imamo lastno državo, naši predniki so na krilih kulture sanjali o njej. Vsaka odgovorna država mora zato finančno ustrezno poskrbeti za svojo kulturo in Slovenija zaradi svoje zgodovinske vloge še toliko bolj."

»Večkrat moramo izgovoriti besedi domoljubje in slovenstvo, samozavestno in ozaveščeno, brez bojazni, da bi lahko bili narobe razumljeni.«

"Slovenci smo največ dosegli v zgodovinskih trenutkih, ko smo bili sposobni stopiti skupaj. Čas bi bil, da bi zmogli stopiti skupaj tudi, ko gre za gospodarski razvoj, zagotavljanje socialne države in stabilno prihodnost Slovenije." 

V kulturnem programu v nadaljevanju so nastopili Orkester slovenske policije, vokalna skupina Chorus '97, dijaki novogoriške gimnazije, učenci Osnovne šole Miren, Klub mladih TIGR in Gianni Rijavec. 

Območno združenje Veteranov vojne za Slovenijo VETERAN Nova Gorica je v okviru prireditve izvedlo pohod od nekdanje mejne stražnice – karavle - Nova vas – Opatje selo – Cerje – Nova vas.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024