Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Memorial Toneta Jesenka

Datum: 04.07.2015

Avtor/Vir: Zdravko Godnjavec

V soboto 4. julija 2015 so veterani vojne za Slovenijo OZ Vrhnika-Borovnica organizirali spominski pohod, katerega traso bodo vsako leto spreminjali in tako obšli skozi čas vse lokacije pomembnih in manj pomembnih dogodkov iz obdobja osamosvajanja.

Letos je bil pohod posvečen veteranu Tonetu Jesenku, ki je bil med vojno 91 vodja oddelka za obrambo občine Vrhnika.

83 pohodnikov se nas je zbralo pod lipo v Parku samostojnosti na Vrhniki, kjer smo se vpisali v spominsko knjigo. Pohoda so se udeležili tudi veterani iz Kočevja, Grosuplja, Litija, Šmartna, Domžal in Sevnice, pa tudi svojci Toneta Jesenka. Zbrane je pozdravil župan občine Vrhnika Stojan Jakin, predsednik OZVVS Vrhnika-Borovnica Marjan dr. Rihar in predsednik Odbora Sever Vrhnika-Logatec Zdravko Godnjavec. Delegacija veteranov je na grob Jesenka odnesla žalno ikebano.

Pohodniki so na poti obiskali pomnik akcije Sever na stavbi bivše PM Vrhnika, pomnik MSNZ, barikade pri Petrolu, vmes pa je pri spomeniku Ivana Cankarja ga. Iskrenovič Marija pripravila 15-minutni kulturni program.

Pot se je nadaljevala ob Ljubljanici do Sinje gorice in čez Hrušico do vojašnice na Stari Vrhniki. Med potjo je g. Jožef Molk, takratni komandant TO, veliko povedal o posameznih dogodkih leta 1991. Pot smo nadaljevali preko območja nekdanje vojašnice oklepne brigade JLA, po tankovski cesti do domačije Jožeta Šuštaršiča, kjer je bilo tajno skladišče orožja MSNZ. Tu je zaigrala tudi harmonika, nekateri so kljub hudi vročini celo zaplesali. Pot smo končali v gostilni Pri Kranjcu, kjer smo imeli topel obrok.

Pohod so odlično organizirali veterani OZ VVS Vrhnika-Borovnica. Težko je verjeti, da so nas na pohodu na trasi stregli s hladno pijačo in prigrizki.

Štirje veterani Odbora Sever Vrhnika-Logatec smo se pohoda udeležili kot gosti, čeprav so nas povabili k sodelovanju kot soorganizatorja. Dogovorili smo se, da letos preverimo, ali so člani odbora Sever zainteresirani za pohode. V primeru zainteresiranosti, bi udeležbo na pohodu predvideli v letnem programu. Ker tega ni, bomo tudi v prihodnje sodelovali kot gostje.

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024