Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Zaključna slovesnost 30. pohoda borcev, vojnih veteranov in častbnikov na Triglav

Rudno polje na Pokljuki
Datum: 11.07.2015

Avtor/Vir: Anton Pozvek

Letošnja zaključna slovesnost ob 30. spominskem pohodu je sovpadala z obeleženjem 70. obletnice konca 2. svetovne vojne. Potekala je v soboto 11. julija, na biatlonskem stadionu na Rudnem polju.

Pričela se je s svečanim prihodom Gardne enote Slovenske vojske na prizorišče in slavnostno povorko 106 praporščakov borčevskih, veteranskih in domoljubnih organizacij in društev ter številnih pohodnikov.

 

Na zaključni slovesnosti so bili prisotni tudi trije še živeči člani patrulje, ki je leta 1944 na vrhu Triglava razvila slovensko zastavo, katere je publika pozdravila z burnim vzklikanjem in aplavzom.

 

V kulturnem delu programa, ki ga je oblikovala in povezovala Katja Stušek, so nastopili Orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor, solist Darko Peterman ter učenke in učenci OŠ Osnovna šola dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica – podružnice Koprivnik.

 

Udeležence slovesnosti so nagovorili Danijela Mandeljc, predsednica organizacijskega odbora in podžupanja občine Gorje, Franc Kramar, župan občine Bohinj, osrednji govornik pa je bil generalmajor dr. Andrej Osterman, načelnik GŠSV. Med ostalim je dejal: »S spominskimi pohodi na Triglav ohranjamo spomin na dogodke, ki krepijo našo slovensko samozavest« Po njegovih besedah je Triglav simbol, ki Slovencem daje moč in nas povezuje. »Je simbol naše vztrajnosti in zgodovinske pripadnosti ozemlju, ki smo ga obranili skozi stoletja.« Zato je pozval, naj bomo ponosni na svojo zgodovino ter s spoštljivim odnosom do preteklosti zagotovimo prihodnost sedanjim in prihodnjim generacijam.

 

Zaključek slovesnosti je zaokrožil Partizanski pevski zbor s pesmijo Vstala Primorska, pri petje katere se je pevcem pridružila številna publika. Ob zaključku se je povezovalka programa zahvalila soorganizatorjem za vso pomoč pri organizaciji svečanosti. Enako se je zahvalila tudi vsem nastopajočim za vloženi trud, vse prisotne pa je tudi prijazno povabila k ponovnemu snidenju v letu 2016, ko bo potekal že jubilejni 31. spominski veteranski pohod na Triglav.

 

Na spodnji povezavi si lahko pogledate kratek posnetek slovesnosti na Pokljuki (URL videoposnetka):

http://youtu.be/vG96xdFPbXI

 

Foto: Anton Pozvek, Vid Šibelja

 

 


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024