Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Slovesnost ob 25. obletnici oblikovanja manevrske strukture narodne zaščite

Ljubljana, Leskoškova c. 7
Datum: 19.05.2015

Avtor/Vir: Anton Pozvek

Ministrici za obrambo in za notranje zadeve sta ob 25. obletnici MSNZ pripravili sprejem za organizatorje MSNZ in prejemnike spominskega znaka OROŽJA NISMO ODDALI. Slovesnost je bila v torek 19. maja, ob 15. uri v športni dvorani v Vojašnici Edvarda Peperka, v Ljubljani.

Slovesnosti so se udeležili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, generalni direktor Policije Marjan Fank, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir David Humar, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas, drugi visoki gostje. Zbrane sta nagovorili ob ministrici, vodja sekcije MSNZ pri Zvezi veteranov vojne za Slovenijo Vojko Adamič pa se jima je zahvalil in v svojem nagovoru izpostavil enotnost sodelujočih v Manevrski strukturi narodne zaščite.

V kulturnem programu sta nastopila kvartet Orkestra Slovenske vojske in sekstet Policijskega orkestra.

Pobuda za današnji sprejem je prišla iz obeh veteranskih organizacij, Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever.

Ustanovitev manevrske strukture leta '90 je bila prvo dejanje priprav na organiziran odpor in oboroženo zaščito osamosvojitvenih procesov. Odločilno je prispevala k temu, da smo si lahko leto kasneje učinkovito, tudi z orožjem, izbojevali samostojnost države.

V nadaljevanju objavljamo govora obeh ministric.

 

Govor Andreje Katič, ministrice za obrambo:

Spoštovani predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil, kolegica ministrica, generalni direktor Policije, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske, predsedniki in drugi predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij ter društev, veteranke in veterani vojne za Slovenijo iz vojaških in policijskih vrst, pripadniki Manevrske strukture narodne zaščite, prejemniki znaka orožja nismo oddali, sodelavke in sodelavci ter drugi gostje!

V veliko čast mi je, da vas lahko kot ministrica za obrambo Republike Slovenije nagovorim ob 25. obletnici oblikovanja Manevrske strukture narodne zaščite, tega pomembnega slovenskega državotvornega projekta. Zato bi se vam rada najprej zahvalila za vaš velik prispevek v procesu, ki je bistveno pripomogel k ustanovitvi lastne države in uvrstitvi Slovenije v družbo sodobnih demokratičnih držav sveta.

Danes je jasno, da je bila ustanovitev in delovanje Manevrske strukture narodne zaščite ena izmed najbolj organiziranih dejavnosti v novejši slovenski zgodovini, ki je bila temelj za zaščito osamosvojitve in pripravo uspešnega vojaškega odpora proti takrat še nekajkrat močnejši nekdanji zvezni vojski.

Konec 80. let prejšnjega stoletja se je z začetkom demokratičnega vrenja v Vzhodni Evropi in po padcu berlinskega zidu pokazala zgodovinska priložnost za ustanovitev samostojne slovenske države. Zgodovinska priložnost je bila tu. Toda v primežu prejšnje države je bilo treba v tveganih ter težavnih razmerah ob skoraj razoroženi Teritorialni obrambi ustanoviti novo slovensko vojsko kot enega izmed atributov državnosti, torej silo, ki bi ob morebitnem napadu obranila domovino. Po razorožitvi Teritorialne obrambe je skupina domoljubov iz takratnih obrambnih struktur in slovenske Milice kljub težkim razmeram, skoraj izrednega stanja, začela organizirati vojaško obrambo. Do jeseni 1990 je državno vodstvo z Manevrsko strukturo narodne zaščite kot zasnovo slovenskih obrambnih sil zagotovilo temeljne materialne in organizacijske pogoje za prevzem Teritorialne obrambe v slovenske roke.

Manevrska struktura narodne zaščite je skupaj s slovensko Milico, njeno specialno enoto in posebnimi enotami zagotavljala varnost ljudi in njihovega premoženja ter izvajala varnostne dejavnosti za zavarovanje vitalnih interesov nastajajoče države. V strogi konspirativnosti se je pripravljala na vojaško obrambo osamosvojitvenih procesov, saj je demokratično izvoljena oblast prek Manevrske strukture narodne zaščite organizirala ter vodila Teritorialno obrambo. Tako se je Manevrska struktura narodne zaščite izkazala kot inovativna rešitev v vmesnem času ter kot pravi način za prevzem nadzora in vodenje obrambnih sil.

Zaradi pomena, ki ga je imela za osamosvojitev Slovenije, je Manevrska struktura narodne zaščite že dobila svoje mesto v zgodovini ter mesto časti in dostojanstva. Ustanovitev takšne strukture je vzor varnostnega organiziranja naroda, rezultati njenega delovanja pa nam dokazujejo, da je za uspešno zagotavljanje in ohranjanje varnosti nujno sodelovanje vseh segmentov varnostno-obrambnega sistema in družbe kot celote.

Spoštovani! vsem veterankam in veteranom osamosvojitvene vojne, še posebno pa organizatorjem Manevrske strukture narodne zaščite in vašim sodelavcem tako iz takratnih obrambnih kot varnostnih struktur, bi rada izrekla priznanje in izrazila veliko hvaležnost za prispevek pri osamosvojitvi Slovenije. Hvala za izkazana domoljubje, strokovnost, predanost in pogum ter za tveganje, ki ste ga zavestno sprejeli za dosego zgodovinskega cilja slovenskega naroda.

 

Govor mag. Vesne Györkös Žnidar, ministrice za notranje zadeve:

Spoštovane dame, cenjeni gospodje, spoštovani veterani in veteranke!

V svetovni zgodovini težko najdemo primere, ko bi represivni organi sodelovali pri nastajanju bolj demokratičnih družbenih sistemov. Navadno se jim očita prav nasprotno, da so orodje v rokah aktualne oblasti in da zatirajo vsakršen napredek v politični miselnosti, ki bi lahko zamajal položaj vladajoče elite. Slovenska osamosvojitvena zgodba je v tem pogledu prava posebnost, ki dokazuje, da so bili slovenski organi pregona v vsej svoji zgodovini, predvsem pa v njenih najbolj kritičnih momentih, vselej servis »od ljudi, za ljudi«.

Mineva 25 let od ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite. Današnja slovesnost naj zato znova osvetli izjemno vlogo vseh njenih pripadnikov, tako iz miličniških kot tudi vojaških vrst. Ponosna sem, da lahko kot notranja ministrica ob tej priložnosti izpostavim doprinos policije pri izgrajevanju temeljev nove, demokratične države.

Ustanovitev manevrske strukture leta '90 je bila prvo dejanje priprav na organiziran odpor in oboroženo zaščito osamosvojitvenih procesov. Odločilno je prispevala k temu, da smo si lahko leto kasneje učinkovito, tudi z orožjem, izbojevali samostojnost države.

Ena najbolje načrtovanih akcij v novejši zgodovini se je začela kot odgovor Slovenije na pritiske zveznih oblasti. Tik pred prisego prve slovenske demokratično izvoljene vlade je namreč jugoslovanska vojska izdala ukaz za razorožitev slovenske Teritorialne obrambe. S tem, ko smo se Slovenci uprli izročitvi orožja, smo poslali jasno sporočilo, da ne želimo več slediti tujim vizijam prihodnosti, in da smo si odločno izbrali svojo pot.

Manevrska struktura se je v samo nekaj mesecih svojega obstoja prelevila iz odporniške organizacije z utopičnimi cilji v legalno in legitimno obrambno silo nastajajoče slovenske države. Uspešno je združila sodelovanje milice in teritorialne obrambe. Tako smo v kratkem času dobili obrambno-varnostno organizacijo, ki se je bila zmožna upreti zveznim vojaškim in policijskim strukturam.

K temu uspehu je poleg več tisoč miličnikov in pripadnikov teritorialne obrambe prispevalo tudi civilno prebivalstvo, ki je bilo zaradi poznavanja terena zanesljiv partner. Prav sodelovanje z »navadnimi ljudmi«, kot radi rečemo, ki so v ciljih manevrske strukture prepoznali svoje lastne sanje o demokratični državi, je omogočilo, da je sestavljanje MSNZ, njenih poveljstev in štabov potekalo v strogi tajnosti in ob medsebojnem popolnem zaupanju vseh udeleženih.

Takrat se morda še nihče ni zavedal veličine dogodkov. Danes je jasno, da je bila manevrska struktura enkraten projekt, ki je združil interese politike, civilne družbe ter varnostnih organov in tako slovensko osamosvojitveno zgodbo povzdignil med simbole narodne enotnosti.

Letošnje leto je v znamenju številnih obletnic, ki nas spominjajo na mnoge zgodovinske uspehe, na povezanost naroda in na dejstvo, da smo ljudje najbolj enotni takrat, ko je najtežje. Čeprav se nahajamo v obdobju miru, je pred nami znova eden takšnih izzivov, ki na preizkušnjo postavlja našo zavezanost skupnim ciljem. Zato izkoristimo današnjo priložnost tudi za to, da kolektivni duh, ki je pred 25 leti botroval nastanku Manevrske strukture narodne zaščite, znova oživimo in prenesemo v sedanjost.

Drage dame, cenjeni gospodje, s hvaležnostjo proslavimo današnjo obletnico! Vam, spoštovane veteranke in veterani, pa iskrena zahvala za vaš pogum in požrtvovalnost, ker ste pred 25 leti na vrh svojih prioritet postavili dobrobit in prihodnost vseh prebivalcev naše države.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024