Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

V Cankarjevem domu slovesno obeležili 25. obletnico akcije Sever

Datum: 01.12.2014

Avtor/Vir: Anton Pozvek

V počastitev 25. obletnice akcije Sever je v ponedeljek, 1. decembra 2014, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala osrednja slovesnost.
Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, udeležence pa je nagovoril tudi predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas.

Pred četrt stoletja, leta 1989, so takratni organi za notranje zadeve z akcijo Sever zaščitili demokratične procese v Sloveniji in tako omogočili demokratične volitve ter nastanek samostojne in neodvisne države Slovenije. Akcija Sever je bila pomemben prispevek osamosvojitvenih procesov

Slovesnost ob 25. obletnici akcije Sever je bila glasbeno-scenski dogodek, ki skozi temeljna človeška vprašanja in usode posameznikov, na komunikativen in čustven način osvetljuje narodove dileme "tisočletnih sanj" o nacionalni državi in daje pravi pomen in težo akciji Sever, s katero so sanje postale uresničljive. Uresničljive zaradi poguma in odločnosti danes in tedaj anonimnih posameznikov, ki so sprožili v zavesti ljudi veliki pok vere v osamosvojitev

Slovesnost v počastitev tej visoki obletnici je organizirala Zveza policijskih veteranskih društev Sever v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve in Policijo. Pred polno dvorano so nastopili Policijski orkester, združeni zbori Mešani pevski zbor Obala Koper, Mešani pevski zbor Akademije za glasbo in Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Koper, študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Klara Kastelec, Mia Skrbinac, Voranc Boh, Blaž Dolenc, Sara Gorše ter baletna plesalca Liza Šimenc in Jan Ravnik.

Nacionalna RTV je slovesnost neposredno prenašala na TV SLO-2. kanal in RA SLO-1. kanal. Za ogled posnetka TV prenosa kliknite na naslednjo povezavo:posnetek slovesnosti

 

Pred slovesnostjo je v drugem preddverju Cankarjevega doma potekala svečana seja častnega in organizacijskega odbora, na kateri so bila podeljena najvišja priznanja Združenja Sever. Zlati znak Sever so porejeli Dušan Andrej Kocman, prejšnji župan občine Kozje, Peter Misja, župan občine Podčetrtek, Benedikt Podergajs, prejšnji župan občine Vojnik, Marjan Antončič in Zdravko GODNJAVEC, članA PVDS Ljubljana, občini Domžale in Vrhnika, Valter Baldaš, predsednik OZVVS Murska Sobota, Franc Franjo Golob, župan občine Vuzenica, Stanilslav Isak, Hubert Ivančič in Niko Kolar, vsi člani PVDS za Koroško ter Jože Senica, direktor PU Celje. Zlati znak prejmeta tudi Edvard Mlačnik iz PVDS za celjsko območje in Olga DVORŠAK iz PVDS Maribor, vročena pa jima bosta ob drugi priložnosti.

Plaketo Sever so prejeli Fabio Steffe, predsednik PVDS za Primorsko in Notranjsko, Stanilsav Ficko, predsednik PVDS Gorenjska, Drago Zadnikar, namestnik predsednika združenja v letih 1999-2005, Edvard Čagran, dosedanji župan občine Šentilj v Slovenskih goricah, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, Marko Kobal, prvak SNG opere in baleta Ljubljana, Boris Plesničar, organizator dobrodelnega koncerta za Dušana Komarja, Policijska uprava Novo mesto, Jože Ribič, predsednik PO ZVVS Dolenjska in Bela Krajina, Dušan Ferenčak in Željko Kljajić iz PVDS za Koroško, Matjaž Švagan, župan občine Zagorje ob Savi, Milan Horvat, predsednik Združenja Sever v letih 2002-2010, Katarina Kresal, ministrica za notranje zadeve v letih 2008-2011, Petra Škofic, svetovalka v MNZ v letih 2008-2011, KRKA d.d. Novo mesto in Javni zavod RTV Slovenija. Plaketo prejmetra tudi Miha Molan, predsednik Združenja Sever v letih 2010-2014 in Janko Goršek, generalni direktor policije v letih 2009-2012, vročeni pa jima bosta ob drugi priložnosti. 


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024