Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Komemorativne slovesnosti

Ljubljanske Žale
Datum: 30.10.2014

Avtor/Vir: Anton Pozvek

Članice Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije (KoDVOS) so organizirale skupno polaganje vencev k spominskim obeležjem padlim vseh vojn na Ljubljanskih Žalah.
Žalne slovesnosti so potekale v četrtek, 30. oktobra in sicer:

- ob 09.40 uri polaganje vencev pri Kostnici žrtev 1. svetovne vojne. Vence so položile delegacije MDDSZEM, MO Ljubljana, KoDVOS pod vodstvom predsednikov ZSČ, ZGDM in ZDK MORiS, Romunskega veleposlaništva v Sloveniji in člani Zgodovinskega društva IR 17 Ljubljana. Sodelovali so Častna straža SV in kvartet trobil Policijskega orkestra.

- ob 10.15 uri spominska slovesnost v Spominskem parku padlih borcev in talcev. Zbrane je nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković, vence pa so položile delegacije MDDSZEM, MO Ljubljana in KoDVOS, ki sta jo vodila predsednika ZZBzvNOBS in ZDVIS. Sodelovali so Častna straža SV, Policijski orkester, Partizanski pevski zbor in recitatorka Mojca Poredoš.

- ob 10.50 uri polaganje vencev pri spomeniku talcem v Gramozni jami. Vence so položile delegacije MDDSZEM, MO Ljubljana in KoDVOS pod vodstvom predsednikov TIGR in MO ZBNOB Ljubljana. Sodelovali so Častna straža SV in kvartet trobil Policijskega orkestra.

- ob 11.15 uri spominska slovesnost pri Spomeniku padlim v vojni za Slovenijo 91. Z vojaškimi častmi so vence položili v imenu MO/SV obrambni minister Janko Veber in načelnik GŠ SV brigadir dr. Andrej Osterman s sodelavci, v imenu MNZ/Policije notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in generalni direktor policije Stanislav Veniger s sodelavci, v imenu KoDVOS predsednik ZVVS Ladislav Lipič in Združenja Sever dr. Tomaž Čas, delegacija MO Ljubljana pod vodstvom župana Zorana Jankovića, delegacija ZDK MORiS in OZVS mesta Ljubljana. Sodelovali so Častna enota SV, Policijski orkester, Partizanski pevski zbor in recitatorka Mojca Poredoš.
Györkös Žnidarjeva je v kratkem nagovoru na slovesnosti dejala, da so proces osamosvajanja Slovenije zaznamovali pripadnost domovini in enotnost vseh Slovencev pri doseganju skupnega cilja – to je samostojna in neodvisna država. "Dosegli smo ga zato, ker smo bili enotni v želji, da je to naša edina in prava pot za lepšo prihodnost. Žal so se sanje o suverenosti, življenju v lastni državi za nekatere prehitro končale. Za domovino so namreč žrtvovali svoja življenja," je povedala.
Dodala je, da so pokojni v naših mislih vsak dan. Po njenem mnenju je prav, da "plemenita dejanja umrlih v vojni za Slovenijo ohranimo v spominu za vselej". Svojcem umrlih v vojni za Slovenijo pa je dejala, da "nas danes ne druži le trpka bolečina zaradi izgube vaših bližnjih, pač pa tudi ponos, da so bili z nami".

Ob 12.00 uri je bila v cerkvi Vseh svetih na Žalah maša v spomin padlim v vojni za Slovenijo 91, ki sta jo vodila vojaški in policijski vikar.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024