Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

20.letnica Združenja Sever

Novo mesto, Novi trg 5
Datum: 26.03.2014

Avtor/Vir: Anton Pozvek

Združenje Sever je bilo ustanovljeno 26. marca 1994 v Novem mestu. Svojo 20-letnico so slovesno obeležili z osrednjo slovesnostjo 26. marca 2014, ob 17. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu.

V prepolni dvorani so se dostojno poklonili spominu na aktivnosti takratnih organov za notranje zadeve pri zaščiti demokratičnih aktivnosti v Sloveniji, vključno z vojno za Slovenijo 1991 in odhodom zadnjega vojaka JLA iz Slovenije 25. oktobra 1991, ko je Slovenija dočakala dokončno vzpostavitev suverenosti na svojem območju.

Osrednji govornik predsednik republike Borut Pahor je ob tej priložnosti Združenju Sever vročil srebrni red za zasluge.

 

Utemeljitev:

Združenje Sever si je ob ustanovitvi pred dvajsetimi leti v Novem mestu zadalo številne naloge, ki jih opravlja skrbno in sistematično.

Simbolni začetek demokratičnih političnih procesov v Sloveniji člani združenja vidijo v znameniti akciji Sever, ko so s svojimi dejavnostmi kot pripadniki nekdanjih organov za notranje zadeve zaščitili te procese pred poskusi destabilizacije. Eden takih poskusov je bil veliki jugoslovanski miting resnice, napovedan za 1. decembra 1989 v Ljubljani, ki so ga uspešno preprečili. Svojemu združenju so policijski veterani zato nadeli ime Sever. Eno njegovih zelo pomembnih poslanstev je pridobivanje in hranjenje pisne, slikovne in zvočne dokumentacije ter pričevanj o dejavnostih policijskih veteranov med pripravami na slovensko osamosvojitev in med vojno za Slovenijo. S prizadevanjem za ohranjanje spomina na takratno dogajanje ter s podporo raziskovalnim in kulturnim projektom na temo uporništva in obrambe domovine zagotavlja temelje za strokovno in korektno razumevanje dogodkov v zgodovini samostojne Slovenije ter s tem za njihovo ustrezno vrednotenje.

Združenje danes povezuje dvanajst policijskih veteranskih društev Sever, ki imajo več kot 6500 članov. Njegovi člani so tako pripadniki organov za notranje zadeve Republike Slovenije kot tudi prostovoljci, ki so z njimi sodelovali pri dejavnostih za zaščito demokratičnih procesov ali v uporu proti agresiji na Slovenijo leta 1991. Združenje je član Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije ter dejaven član Svetovne federacije veteranov, za katero je pripravilo tudi soglasno podprto resolucijo proti razlikam pri obravnavi vojnih veteranov, vojnih invalidov in žrtev vojnega nasilja. Je tudi ustanovni član Ustanove Franceta Rozmana - Staneta, humanitarne fundacije, ki pomaga vojnim veteranom v stiski, posebno skrb pa namenja tudi vzdrževanju spomenikov, posvečenih obrambi domovine.

S svojim delovanjem so bili člani veteranske organizacije Sever eden od nosilnih stebrov uspešne poti Slovenije v samostojnost in neodvisnost. Bili so ustvarjalci njene demokratične prihodnosti. S svojim delovanjem v združenju ne ohranjajo le spominov in dokumentov tistega časa, ampak ostajajo tudi glasniki vrednot, ki so nas vodile na poti do samostojne države in ostajajo njena najsvetlejša dediščina.

 

Reportaža na TV SLO 1 

Reportaža na TV Vaš kanal Novo mesto 

reportaža na Radio Krka

 


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024