Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

37. Partizanske smučine - Cerkno 45

10. prvenstvo veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu
Datum: 09.03.2014

Avtor/Vir: Anton Pozvek

8. marca je na SC Cerkno potekala že 37. prireditev Partizanske smučine - Cerkno '45 v spomin na prve organizirane partizanske smučarske tekme v skokih, veleslalomu in teku na smučeh na osvobojenem ozemlju Cerkljanske sredi tedanje okupirane Evrope, na katerih so sodelovali tako partizani kot domačini.

Po večkratnem prelaganju dneva prireditve zaradi neugodnih vremenskih razmer in žledu, je tokrat prelepo sončno vreme na start veleslaloma privabilo 200 tekmovalcev. Nastopili so pripadniki Slovenske vojske, borci in člani Zveze združenj borcev za vrednote NOB, na 10. odprtem prvenstvu Združenja veteranov vojne za Slovenijo pa so nastopili tudi člani Policijskih veteranskih društev Sever in člani Zveze slovenskih častnikov.

Pred tekmo so progo simbolično odprli predstavniki smučanja po starem Lok smučarji Turističnega društva Novaki. Zaradi vetra je odpadel doskok padalcev Slovenske vojske s slovensko zastavo, prizorišče pa je večkrat preletelo letalo Slovenske vojske s padalci. Na otvoritveni slovesnosti sta udeležence nagovorila direktor Hotela Cerkno mag. Vasilij Sedej in generalni sekretar Združenja Sever Anton Pozvek.

Borci, le še eden "pravi", sicer pa 20 članov društev za ohranjanje vrednot, so v smučini zmagali vsi. Slovenski vojaki, častniki, veterani vojne za Slovenijo in člani Združenja Sever, pa so tekmovali zares. V najštevilčnejši konkurenci kar 110 veteranov je zmago ponovno odneslo domače OZVVS Idrija-Cerkno pred Mežiško dolino, med policijskimi veterani pa je ekipno zlato šlo v PVD Sever Maribor, pred PVD Sever za celjsko območje in PVD Sever Gorenjska.

Slavnostna prireditev s podelitvijo medalj in pokalov se je nadaljevala v Hotelu Cerkno, kjer so v kulturnem programu nastopili učenci OŠ Cerkno pod vodstvom Vanje Lampič in ob spremljavi Pavla Magajne. Slavnostni govornik Ladislav Lipič, predsednik ZVVS je v svojem nagovoru poudaril: » prepričan sem, da so vsa dosedanja tekmovanja pri udeležencih pustila globok pečat in tudi prepričanje, da se slovenski veterani različnih generacij moramo srečevati tudi v bodoče in gojiti in ohranjati tradicijo Partizanskih smučin v Cerknem. Ob tem pa širiti in prenašati vrednote veteranstva ter slovenskega bojevništva na mlajše generacije.«

Ob letošnjem 10. prvenstvu veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu je Območno Združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija-Cerkno izdalo poseben zbornik. Celodnevno dogajanje je tudi letos spremljal dolgoletni član Organizacijskega odbora smučin, predstavnik organizatorja tekmovanja leta 1945 - 31. divizije 9. korpusa NOB in Partizanskih odredov Jugoslavije, Ivo Miklavčič.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024