Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Spominski dan Združenja Sever

Mislinja na Koroškem
Datum: 01.12.2013

Avtor/Vir: Anton Pozvek

V nedeljo 1. decembra je v dvorani Lopan v Mislinji potekala osrednja slovesnost ob spominskem dnevu Združenja Sever. Slovesnost sta pripravila Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Policijsko veteransko društvo za koroško.

1. decembra mineva 24 let od napovedanega mitinga resnice v Ljubljani, dogodka, ki bi lahko vodil v izredne razmere z namenom destabilizacije slovenske politike, ustvarjanja dvoma v javnosti, za posledico bi lahko imel vnovično podrejeno vlogo do takratne jugoslovanske centralistične in hegemonistične politike in to samo zato, ker je bil slovenski družbenopolitični in kulturni prostor od ostalih takratnih republik že mnogo bolj razgiban in živahen. Slovenski prostor se je že takrat učil dihati demokratično in pluralno.
Zaradi enotnosti slovenskega političnega vodstva in vsega slovenskega ljudstva ter izredne profesionalnosti takratne milice, je zaradi akcije poimenovane SEVER ideja propadla. Mitingu resnice je bilo enotno in odločno rečeno NE. Mitinga ni bilo, Sever je ostal in obstal.

Zbrane sta nagovorila mislinjski župan Franc Šilak in predsednik Združenja Sever Miha Molan. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora Janko Veber.
Slovesnosti so se udeležili številni člani Združenja Sever in gostje, med njimi ranjeni in svojci padlih v vojni za Slovenijo 91, državni sekretar v MNZ Boštjan Šefic s sodelavci, generalni direktor policije Stanislav Veniger s sodelavci, brigadir Vojteh Mihevc in drugi predstavniki Slovenske vojske, predsedniki ali drugi predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij združenih v KoDVOS, predstavniki drugih policijskih stanovskih društev, OZVVS in drugih veteranskih in domoljubnih društev z območja Koroške, župani in drugi predstavniki koroških občin, in drugi.

Na slovesnosti so bila podeljena najvišja priznanja Zveze policijskih veteranskih društev Sever – Plaketa in Zlati znak Sever. Plakete Sever so prejeli Damjan Renko iz PVD Sever Gorenjska, občina Vuzenica, Pavlinič Krebs Irma in Udruga dobrovoljaca i veterana domovinskog rata – podružnica Vukovarsko-Sremske županije. Zlati znak Sever so prejeli Anton Ferme iz PVD Sever za celjsko območje, Stanislav Bezjak in Janko Zadravec iz PVD Sever Maribor, Bojan Kopač, Silvo Možek in Vesna Vičič iz PVD Sever Specialna enota, Policijski upravi Celje in Ljubljana, Anton Maver, župan občine Mokronog-Trebelno ter Občine Dravograd, Kamnik, Mislinja, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče.

V kulturnem programu so nastopili Moški pevski zbor Šmartno, kantavtor Milan Kamnik in Policijski orkester pod vodstvom dirigenta Tomaža Kmetiča. Prireditev je povezovala Monika Golob.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024