Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

5. spominski Hohlerjev pohod po poteh spominskih plošč hraniteljev orožja

Datum: 19.10.2013

Avtor/Vir: Gabrijela Borovšak

V soboto 19.oktobra se je rojevalo prekrasno jutro. Sonce, jesenske barve in čist zrak je kar vabil v naravo, na pohod. Odbor Slovenske Konjice - Vitanje - Zreče je ta dan organiziral že 5. spominski pohod med domačijami, ki so v času osamosvajanja Slovenije tajno hranila orožje tedanje milice. Pri izvedbi pohoda sta nam finančno pomagali Občini Slovenske Konjice in Zreče.
Kot vsa leta doslej smo s pohodom počastili obletnico odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije leta 1991 in se z njim zahvalili vsem tistim družinam, ki so med osamosvojitvenimi procesi in vojno za samostojno Slovenijo na svojih domovih tajno hranile orožje tedanje milice. Pohod smo poimenovali po Konradu HOHLERJU, članu društva in hranitelju orožja PM Slovenske Konjice, ki je umrl leta 2008 na dan odkritja spominske plošče na njegovi domačiji in na žalost odkritja ni dočakal.

Letošnji 5. spominski pohod je potekal na relaciji Slovenske Konjice – Zreče – Skomarje - Resnik, med domačijami, ki so tajno skrivale orožje takratne milice, teritorialne obrambe in civilne zaščite.

V prelepem sobotnem jutru smo se pohodniki zbrali ob 7.30 pred PP Slovenske Konjice in ob 8. uri veselo krenili na pot. Pot nas je vodila preko prelepih, z jesenskimi barvami obarvanimi Škalc, do domačije Petelinek Janeza v Gabrovniku (hranitelj orožja milice leta 1991). Dobro nam je del krajši postanek in klepet s člani družine, ki nas je pogostila s prigrizkom.
Pot smo nadaljevali do Radane vasi, do kmetije Petelinek Ivana, kjer je bilo leta 1991 prav tako tajno skladišče orožja. Kratek postanek, nekaj prigrizka, klepet z domačimi in obujanje spominov na čas osamosvajanja. Pridružilo se nam je še nekaj pohodnikov, nato pa smo nadaljevali pot mimo Zreč do Ošlakove domačije v Skomarjih. Tu smo si ogledali kovaški muzej in pomalicali dobrote, ki nam jih je pripravila družina Hohler. Med potjo se nam je pridružilo še nekaj pohodnikov, tako da nas je bilo v pohodni koloni že 65 in pes - bernski planšar Hugo. Iz Skomarij smo se zagrizli v hrib in nadaljevali pot proti Resniku, kjer smo pri kmetiji Koprivnik zaključili naš pohod.

Letošnjega 5. Hohlerjevega pohoda so se udeležili člani PVD Sever za celjsko območje, PVD Sever Zasavje, PVD Sever Ljubljana, OZVVS Slovenske Konjice, OZVVS Vojnik in drugi pohodniki. V lepem vremenu nam je uspelo organizirati zelo lep pohod v zadovoljstvo vseh pohodnikov.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024