Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Vseslovensko zborovanje za mir - Cerje 2013

Cerje
Datum: 23.09.2013

Avtor/Vir: Anton Pozvek

Pri pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju v občini Miren-Kostanjevica je potekalo že peto vseslovensko zborovanje za mir.

Vseslovensko zborovanje za mir je postalo tradicionalno druženje vseh, ki v srcu dobro mislijo. Letošnje je imelo dva dopolnjujoča se dela. Prvi del je bil posvečen braniteljem slovenske zemlje in dokončno vzpostavljenem miru na slovenski zahodni meji, drugi pa je bil posvečen projektu Pot miru - Via di pace, speljani po nekdanjio frontni liniji 1. svetovne vojne.

Zborovanje se je začelo točno ob 12. uri, tako kot številne podobne slovesnosti v drugih državah, katerih veteranske organizacije so članice Svetovne veteranske federacije. Prebrana je bila poslanica generalnega sekretarja OZN Ban Ki Mun, ki je ob letošnji počastitvi svetovnega dneva miru zapisal:

"Mednarodni dan miru je čas za razmislek. Dan, ko obnovimo vero v nenasilje in zahtevamo mir po vsem svetu. Letos izpostavljam iniciativo »Izobraževanje za mir«. Izobraževanje je ključnega pomena za spodbujanje globalnega državljanstva in izgradnjo družbe miru.

Junija letos je Malala Yousafzai obiskala Združene narode. Malala je pakistanska šolarka, ki je postala tarča atentata talibanov, ker je promovirala pravico do izobraževanja. Malala je dejala: "En učitelj, ena knjiga, eno pero lahko spremeni svet." Našteto je naše najmočnejše orožje. Iz tega razloga sem lani vzpostavil iniciativo »Izobrazba na prvo mesto«. Vsako dekle in fant si zasluži, da prejme kakovostno izobraževanje in se uči vrednot, ki ji/mu bodo pomagale prepoznati, da smo del globalne skupnosti. Vlade in razvojni partnerji si prizadevajo, da bi vsak otrok obiskoval šolo in pridobil znanja za življenje v 21. stoletju. Priča smo novemu zagonu v državah, kjer so potrebe največje. Še posebej v tistih, ki jih pestijo spopadi in kjer živi polovica vseh otrok brez izobrazbe. Kljub temu moramo narediti še več, veliko več. Sedeminpetdeset milijonov otrok še vedno nima dostopa do izobraževanja. Na milijone jih potrebuje bolj kakovostno šolanje.

Cilj izobraziti najbolj revne in marginalizirane otroke potrebuje odločno politično vodstvo in obsežnejša finančna sredstva. Žal je obseg razvojne pomoči za izobraževanje v zadnjem desetletju prvič padel. Ta trend moramo spreobrniti, skleniti nova partnerstva in veliko večjo pozornost nameniti kakovostiizobraževanja.

Na ta mednarodni dan miru se zavežimo, da bomo naše otroke naučili vrednot strpnosti in medsebojnega spoštovanja. Vlagajmo v izobraževalne ustanove in učitelje, če želimo graditi pravičen in vključujoč svet, ki bo spoštoval raznolikost. Zavzemajmo se za mir in ga branimo na vso moč.

Javnost pozivam, da točno opoldne po lokalnem času nameni minuto molka tistim, ki so umrli zaradi konfliktov, in ljudem, ki zaradi konfliktov vsak dan doživljajo travme in bolečine."

Po minuti miru je zbrane nagovoril Peter Vaš, podpredsednik ZKD MORiS, kot predsedujoči KoDVOS. Slavnostni govornik je bil predsednik republike Borut Pahor (njegov govor je objavljen v celoti). Prebrano je bilo tudi pisno opravičilo odsotnosti italijanskega predsednika Giorgia Napolitana.

V drugem delu slovesnosti sta zbrane nagovorili tudi župan občine Miren - Kostanjevica Zlatko Martin Marušič in predsednik Goriške pokrajine Enrico Gherghetta (njegov govor je objavljen v celoti).

V programu so sodelovali združeni pevci Posočja pod vodstvom Mateja Kavčiča, Pihalni orkester Komen, Otroški zbor OŠ Miren, recitatorji Člani kluba mladih tigrovcev in gledališke gimnazije Nova Gorica:Tinkara Komel, Matej Muznik, Manuela Polanc, Rok Andres in Andreja Benedetič in dijaki šol iz Gorice ter violinistka Ana Cotič.

Po slovesnosti je bila v Pomniku odprta delna interaktivna razstava o 1. svetovni vojni, Kras od 1915 do 1918.

 

 


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024