Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Slovesnost v Cerkljah

Datum: 26.10.2013

Avtor/Vir: Anton Pozvek

Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever sta v soboto 26. oktobra organizirali slovesnost ob 22-letnici odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske armade iz Slovenije in dokončni vzpostavitvi suverenosti Republike Slovenije. Slovesnost je potekala v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki. 
Dogodek številni štejejo za vrh procesa slovenske osamosvojitve, ki se je začel s prvimi večstrankarskimi volitvami aprila 1990. Rdeča nit je bil zgodovinski diskurz bojev v Posavju.

Zbrane je nagovoril načelnik Generalštaba Slovenske vojske, brigadir Dobran Božič. Božič je v svojem goboru poudaril, da smo lahko "ponosni, da se ta proslava po 22-tih leti odvija ravno v naši vojašnici, ki nosi ime prvega padlega pripadnika TO v Posavju Jerneja Molana.

Slavnostni govornik je bil predsednik državnega sveta Mitja Bervar. Bervar je poudaril, da je bila vojašnica Cerklje ob Krki eno najmočnejših središč jugoslovanske armade v Sloveniji. Vojašnica in to območje sta odigrala pomembno vlogo v slovenskem osamosvajanju. "Dejanja v času osamosvojitve so bila izraz junaštva vseh, ki so v usodnih trenutkih za narodne cilje zastavili najdragocenejše, svoje življenje. Ta izkušnja nas je politično in narodno povezala bolj kot karkoli drugega v naši novejši zgodovini." Poudaril je, da smo od leta 1991 sami odgovorni za stanje v naši državi in se ne moremo na nikogar izgovarjati. "Na svoji zemlji smo mi gospodar. Državo smo si priborili in ne glede kako z njo upravljamo, na vse težave in krizo, danes živimo v miru in to mora ostati naša največja vrednota."

Govorniku je predsednik PO ZVVS Posavje Rudi Smodič izročil spominske kovance 1991.

Program sta povezovala Jasmina Spahalič in Peter Teichmeister, v kulturnem sporedu pa so nastopili Policijski orkester, pevska zasedba Vox Posavje,učenci Osnovne šole Savo Kladnik Sevnica in podružnične Loka pri Zidanem mostu, mladi pevec Blaž Slemenšek ob spremstvu Mira Slemenška s harmoniko ter duo Adi Moškon (harmonika) in Bojan Kaplan (petje). Maja Jakše, učenka OŠ Sava Kladnika iz Sevnice, je prebrala svoji spis, ki je bil na natečaju literarnih del z naslovom Moja domovina izbran za najboljšega.

Na prireditvenem prostoru so si udeleženci lahko ogledali razstavo BIL SEM ZRAVEN, s katero Posavski muzej Brežice predstavlja dokumente iz obdobja osamosvojitve.

Po slovesnosti je sledilo družabno srečanje in ogled razstavljenih vojaških zračnih plovil.
Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024