Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Komemorativna slovesnost na kamniških Žalah

Datum: 30.10.2012

Avtor/Vir: Matjaž Ravnikar in spletna stran občine Kamnik

Dne 30.10.2012 ob 16.00 uri je na Kamniških Žalah potekala proslava ob spomeniku padlih borcev NOB.  Proslave so se poleg ostalih gostov udeležil tudi vsi praporščaki s katerimi  PVD Sever Ljubljana, odbor Kamnik tesno sodeluje in vsi predstavniki  domoljubnih društev. (Matevž Košir – združenje borcev za vrednoste NOB,  Ivan Miroslav Sekavčnik – Društvo Rudolf Maistr Kamnik, Zvonko Cvek – ZVVS in Matjaž Ravnikar – PVD Sever Odbor Kamnik. Slovesnost so popestrili pevci Lire in kamniška godba. Po slovesnosti pred spomenikom NOB se je slovesnost nadaljevala še pri  spomeniku prve svetovne vojne, ki prav tako stoji na kamniških Žalah.

Uvodne pozdravne besede je zbranim sprva namenil predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevž Košir.

Ob prihajajočem dnevu spomina na mrtve in ob današnji komemoraciji na Žalah pa je zbranim nekaj besed namenil tudi župan Marjan Šarec: »Tudi letos smo se zbrali na kamniških Žalah, da se spomnimo vseh tistih, ki so v različnih vojnah dali svoje življenje. Nam vsem in našemu narodu so dali največji prispevek. Vsak 1. november nas spomni na tiste, ki jih ni več med nami. Nekateri so umrli v svoji rani mladosti. Žrtvovali so se za nas, da lahko živimo v miru, ki pa ga dandanes premalo cenimo. V spomenik je zapisano s črkami tisto, kar današnje mlade generacije ne vemo veliko. Zato je prav, da se s svojim vsakoletnim prihodom na kamniške Žale spomnimo na vse žrtve vojn in pietetno počastimo vse mrtve. Vsi so častno dali svoja življenja za svobodno Slovenijo.«

Slavnostni govornik predsednik Društva general Rudolf Maister Ivan Miroslav Sekavčnik pa je danes poudaril: »Na loku spomenika padlim v 1. svetovni vojni na kamniških Žalah je zapisano: Mrtvi nas živeti uče. Hodimo mimo spomenika, napisa pa pravzaprav ne vidimo več in ne razmišljamo o njem. Zakaj? Morda zato, ker se sodobnim ljudem zdi nepotreben, neustrezen, moteč. Morda? Za boljše poznavanje slovenske zgodovine, k čutu za skupno in  hvaležnost do vseh rodov pred nami, bi morala prispevati šola z več domovinske vzgoje. Le-ta premalo poudarja zasluge ljudi, ki so vedeli, kaj je treba storiti in so to tudi storili, čeprav so tvegali svoja življenja. Pomembno je, da so Maribor, Štajerska, Primorska in Pomurje ostali slovenski in del Slovenije, da smo se izvili iz lovk nacizma, fašizma, stalinizma in končno komunizma in Slovenci živimo v svoji državi. Za pomanjkanje domovinske pripadnosti pa zagotovo ni kriva samo šola. Krivi smo vsi, ki bi morali bolj poudarjati pomen domovine za vsakega državljana. Ne smemo pozabiti na domoljube in vojake različnih vojsk, majstrovce, tigrovce, partizane, borce teritorialne obrambe, policiste – na vse, ki so zastavili svoja življenja za slovenske ideale: svoboda, politična in gospodarska samostojnost, slovenski jezik in še bi lahko naštevali. Marsikdo je prezgodaj umrl, veliko jih ni našlo svojega groba tu na kamniških Žalah. Ostali so, kjer jih je zajela vihra vojn, ki so divjale skozi naše ozemlje. Zato, nikoli več vojne. Nikoli več nasilja. Nikoli več terorja. Nikoli več genocida. Nikoli več…«

In še dodal: »Vsega tega si želimo, vendar se zgodovina kar prepogosto ponavlja. Pa ne, ker bi bila kriva zgodovina. Krivi smo ljudje, ki hočemo vsiliti naše ideje, našo zamisel, kako naj bo urejeno življenje. Vojne in prepiri pa ne prinesejo tistega, kar si tisti, ki jih netijo, želijo. Prinesejo žene brez mož, može brez žena, otroke brez staršev, starše brez otrok, porušene domove, grobove, opustošene pokrajine, strah in bolečino. Bodimo vredni dediči idealov vseh, ki so dali svoja življenja za svobodno Slovenijo, z vso spoštljivostjo cenimo nekdanje generacije in živimo v medsebojnem miru in spoštovanju. Mislim, da je to tisto, kar nas mrtvi živeti uče. Bodimo iskreno veseli in ponosni, da smo samostojni in svobodni in kot je naš častni občan Viktor Mihelčič uglasbil pesem Franceta Kosmača, ki je bila sicer napisana po 2. svetovni vojni, vendar velja za vse čase, tudi za današnji:

»Domovina naša je svobodna,

Ob 1. novembru, dnevu spomina na mrtve smo se skupaj z županom Šarc Marjanom udeležili polaganja vencev k osrednjim spomenikom v Kamniku. Padlim žrtvam  so se poklonili predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevž Košir, podpredsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Kamnik Janez Benkovič, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Kamnik Matjaž Ravnikar, predsednik Združenja slovenskih častnikov Kamnik Marjan Schnabl in Jože Arko v imenu Društva general Rudolf Maister Kamnik. Poklonili so se pred spomenikom Rudolfa Maistra, pred spomenikom padlim med 1. svetovno vojno, »piramido sprave«, pred spomenikom NOB ter na grobu Eda Peperka, padlega med osamosvojitveno vojno za Slovenijo.

Povzetek  prireditve je povzet iz spletne strani občine Kamnik. Več pa si lahko ogledate v pisni in slikovni obliki na njihovi spletni strani.

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024