Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

V Radencih slovesno ob 21. obletnici odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske armade

Datum: 26.10.2012

Avtor/Vir: Anton Pozvek

Letošnjo slovesnost ob 21. obletnici odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske armade iz Slovenije leta 1991 so v Radencih pripravili Zveza policijskih veteranskih društev Sever, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Občina Radenci.

Že pred slovesnostjo sta ob 14.30 uri predsednika PO ZVVS Pomurje Niko Brus in PVD Sever za Pomurje Ciril Magdič položila venec k spominskemu obeležju pri krožišču. Za tem sta predsednika ZVVS genmaj. Ladislav Lipič in ZPVD Sever Miha Molan posadila drevo spomina in miru v Senčnem parku. Druženje so nadaljevali v konferenčni dvorani hotela Radin, kjer je potekala skupna seja Predsedstva ZVVS in Upravnega odbora ZPVDS. 

Na tiskovni konferenci sta predsednika ZVVS genmaj. Ladislav Lipič in ZPVD Sever Miha Molan podala skupno izjavo za javnost, na kateri sta poudarila prizadetost in nestrinjanje vseh veterank n veteranov zaradi načina uveljavljanja ukrepov iz Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), saj jih je prekomeren poseg v pravice prizadel. Z odvzemom teh pravic je Zakon o vojnih veteranih izgubil svoj pomen. 

Janez Konrad, podžupan občine Radenci, je v pozdravnih besedah nagovoril vse prisotne – predsednika Republike dr. Danila Turka, namestnika načelnika generalštaba Slovenske vojske brigadirja dr. Andreja Ostermana, direktorja Policijske uprave Murska Sobota Draga Ribaša, predsednike in predstavnike drugih veteranskih in domoljubnih društev, predstavnike ministrstva za notranje zadeve in policije, predstavnike ministrstva za obrambo in slovenske vojske, župane sosednjih občin, veteranke in veterane. Vsem je zaželel dobrodošlico ter izrazil počaščenost ob izvajanju slovesnosti v njihovi občini. 

Slavnostni govornik dr. Danilo Türk je poudaril, da bi  bila naša osamosvojitev bistveno težja in bistveno bolj tragična, če ne bi bilo vseh teh dejanj vse te pripravljenosti, volje. Ustvarjena je bila pravna podlaga in operativna sposobnost za vsa kasnejša dejanja. Zagotovljena je bila polna politična enotnost. Vse to je bil rezultat trdne volje, odločnosti,
zgodovinsko enkratne volje. 25. oktobra 1991 natanko ob 23:45 uri se je zadnji vojak jugoslavanske armade vkrcal na malteški trajekt Venus, ladja pa je slovensko morje zapustila v prvih minutah 26. oktobra 1991. Čas dokončnega umika zadnjih vojakov JA iz vseh vojaških objektov na območju Republike Slovenije je bil za vse pripadnike TO in policiste poln negotovosti, napetosti, nevarnosti izbruha novih oboroženih spopadov. 

Na tokratni slovesnosti so se spomnili zapuščanja vojaških objektov na območju Pomurja in žrtev brezglavega streljanja kolone oklepnih vozil Jugoslovanske armade, ki je prodirala proti Gornji Radgoni.

Celoten dogodek je z glasbo spremljal Policijski orkester s solistom Matjažem Mrakom, z glasbenim nastopom pa so navdušile tudi članice vokalne skupine 3s. Slovesnost je z odliko uredil in vodil Dušan Zagorc, ravnatelj OŠ Gornja Radgona in član OZVVS Gornja Radgona.

Prizadevni organizatorji tokratnih prireditev v Radencih so z nekoliko grenkobe ocenili odsotnost večine najvišjih predstavnikov oblasti v državi. Udeležba predsednika Republike Slovenije na slovesnosti je bila očitno preveč moteča za aktualne predstavnike drugih vej oblasti, saj se slovesnosti ni udeležil nihče z vrha Vlade RS, Državnega zbora, Državnega sveta ali sodne veje oblasti, nekateri pa so zadnji trenutek svojo prisotnost preklicali.  
  


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024