Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Zaskrbljenost vojnih veteranov Maribora

Datum: 10.10.2012

Avtor/Vir: KoVO Maribor

Na zadnjem sestanku Koordinacije veteranskih organizacij (KoVO) in podpisnikov Listine o sodelovanju iz Maribora je bila sprejeta naslednja izjava:

Ali bomo res na plečih vojnih veteranov in vseh tistih domoljubov, ki so na kakršen koli način pripomogli k temu, da smo Slovenci po stoletnem snu zaživeli v svoji državi, reševali krizo, se sprašujemo v koordinacijskem odboru veteranskih in domoljubnih društev, ki ga sestavljajo Društvo generala Rudolfa Maistra Maribor, Združenje borcev za vrednote NOB Maribor, Društvo vojnih invalidov Maribor, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Maribor, Območno združenje slovenskih častnikov Maribor in Policijsko veteransko društvo Sever – Maribor.

Dvanajst let je minilo od takrat, ko smo veteranske organizacije v Mariboru podpisale listino o medsebojnem sodelovanju. V listino smo zapisali: Druži nas domoljubje in zavest, da smo se vsak ob svojem času in danih razmerah bojevali za Slovenijo in zmagali. S tem smo opravili svojo dolžnost do domovine in slovenskega naroda. Obsojamo vsakršno podtikanje, blatenje in omalovaževanje zgodovinskih dejanj v slovenskem uporništvu, pa naj gre za boj proti okupatorju 1941 – 1945 ali pa za boje za samostojno Slovenijo 1991.

Zakaj to navajamo? Predvsem zaradi tega, ker se v današnjem času dogaja oboje. Pod pretvezo varčevanja in varčevalnih ukrepov se vojnim veteranom odrekajo še tiste minimalne pravice, ki so zapisane v Zakonu o vojnih veteranih in sicer:
- zvišanje starosti za uveljavitev pravic po Zakonu o vojnih veteranih iz 50 na 55 let starosti;
- zdravstveno varstvo (plačilo zdravstvenih storitev v višini razlike do polne vrednosti storitev, zagotovljenih v okviru obveznega zavarovanja);
- zdraviliško in klimatsko zdravljenje (če pristojna zdravniška komisija ugotovi, da je to zdravljenje utemeljeno oziroma potrebno za nadaljnje zdravljenje bolezni).

Spoštovani, da ne bo narobe razumljeno. Ko smo se odločali o tem da se upremo okupatorju leta 1941, oz. si izborimo svojo državo leta 1991, nismo razmišljali, ali bomo zaradi tega imeli kakšne privilegije. To smo storili zaradi tega, ker imamo radi svojo domovino. Država je bila tista, ki je ocenila naš prispevek in se odločila tako kot se je. In sedaj naenkrat je vse drugače, ker je nastopila kriza, za katero nismo odgovorni domoljubi in vojni veterani. Odgovorni so tisti, ki še vedno zasedajo najvišje položaje v državi in rotirajo na zelo lepo plačanih in všečnih delovnih mestih. V normalnih demokracijah, bi tem ljudem lahko mirno rekli vojni dobičkarji, saj so si vsak po najboljših močeh razdelili plen, ki se mu je takrat reklo družbena lastnina. In pri tem niso izbirali sredstev, niso jih ganile vrste pred Zavodom za zaposlovanje, za nič jim ni bilo mar, samo da so zadovoljili svoje potrebe.

Res je, da je potrebno reševanje ekonomskega položaja iskati na vseh straneh, vendar gospe in gospodje, tisti, ki imate možnost, da o tem odločate, v prvi vrsti zamrznite tajkunska premoženja posameznikov in bolj obdavčite posameznike z velikim premoženjem. Najprej pa bi bilo dobro narediti vzgled pri sebi in si svoje privilegije postaviti na razumno mejo in se odgovorno obnašati z davkoplačevalskim denarjem. Zavedajte se, da ste samo del tega sistema in nič več, ste ljudje, katerim so volivci namenili svoj glas.

Podtikanje in blatenje katerega koli veteranskega ali domoljubnega društva v okviru koordinacije bomo smatrali kot »napad« na celotno koordinacijo. Da ne gre za prazne besede, smo dokazali že z našim nestrinjanjem ob državni proslavi v Ljubljani, kamor so bili povabljeni praporščaki samo nekaterih društev. Naj še enkrat glasno in jasno povemo, da se mi ne sramujemo rdeče zvezde, kakor se tudi ne sramujemo prejšnje države. Vse to je del naše zgodovine in le čas bo dokazal, kdo je hotel dobro svojemu narodu.

Na predvečer razglasitve naše samostojnosti nam je Milan Kučan ponujal sanje, sanje samo za tisto noč. Verjamemo, da smo vsi takrat sanjali lepšo prihodnost in pošteno ureditev, znašli pa smo se v gnilem kapitalizmu, takšnem kot ga večina zahodne demokracije ne pozna več.

Jože Škof, predsedujoči
Koordinacije veteranskih organizacij in podpisnikov Listine o sodelovanju

 

 

 

V Mariboru, 5. oktobra 2012


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024