Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Odkritje spominskega obeležja bazoviškim žrtvam 2012

TIGR
Datum: 08.10.2012

Avtor/Vir: Anton Pozvek

Na dvorišču pred ljubljansko univerzo odslej po 70 letih znova leži obeležje v spomin na bazoviške junake.

Slavnostno odkritje je bilo 29. septembra ob prisotnosti ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije dr. Žige Turka, ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika ustavnega sodišča Republike Slovenije dr. Ernesta Petriča, prvega predsednika republike Milana Kučana, predstavnikov veteranskih in domoljubnih organizacij in številnih uglednih gostov. Prisotna sta bila tudi rektor Ljubljanske univerze prof. dr. Stane Pejovnik in glavni tajnik Slovenske izseljenske matice Janez Rogelj. Obeležje sta odkrila predsednik organizacije TIGR Marjan Bevk in predsednik Odbora za proslavo bazoviških junakov Milan Pahor. Na množično obiskani slovesnosti so za kulturni program poskrbeli MePZ Golobar iz Bovca ter članici kluba mladih Tigrovcev z recitacijami.

Pobudo za ponovno postavitev obeležja so podali Slovenska izseljenska matica, društvo TIGR in Odbor za proslavo bazoviških junakov. Obeležje je bilo prvotno postavljeno na bližnjem mestu že v letu 1931, a so ga v letu 1942 italijanske okupacijske oblasti odstranile.

Obeležje leži na tleh in bo v nočnih urah po besedah pobudnikov razsvetljeno. Zraven je manjša kocka z napisom - Leta 1931 so slovenski študentje iz Julijske krajine na tem mestu postavili ploščo žrtvam tržaškega procesa. Leta 1942 je bila plošča odstranjena in uničena. Septembra 2012 pa je bila na pobudo Društva TIGR, Združenja Slovenske izseljenske matice, Rektorata Ljubljanske univerze, Mesta Ljubljane in Odbora za proslavo bazoviških junakov iz Trsta ponovno postavljena.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024