Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Četrti posvet o domoljubju - Domoljubje v slovenski glasbi

Datum: 08.10.2012

Avtor/Vir: Anton Pozvek

Predsednik republike dr. Danilo Türk je organiziral 4. posvet o domoljubju z naslovom Domoljubje v slovenski glasbi, na katerem so sodelovali predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij, učenci osnovnih šol – nagrajenci 3. literarnega natečaja Moja rodna domovina, učitelji, glasbeni ustvarjalci in producenti ter predstavniki javnih institucij.

Uvodni razmišljanji sta prispevala skladatelj, zborovodja in organist dr. Andrej Misson z Akademije za glasbo, ki je podal zgodovinski prikaz razvoja domoljubne pesmi in glasbe, ter zborovodja in glasbenik Mitja Gobec, ki je predstavil pogled na domoljubne in domovinske pesmi s stališča glasbenega ustvarjalca in poustvarjalca. Predsednik republike je v pogovoru poudaril pomen domoljubja kot osrednje teme našega občutka za državo in skupnost. Izpostavil je, da je domoljubje pomembno čustvo, ki ga najbolje izražata prav glasba in pesem.

Svoje prispevke so predstavili:
mag. Milan Lovrenčič, Misel o izvajanju državne himne - stališča Zveze društev General Maister,
mag. Karolina Jarc, Motivi domoljubja v umetnostnih besedilih,
prof. Dušica Kunaver, Domoljubje v slovesnki pesmi,
dr. Inge Breznik, Vzgoja nacionalne identitete preko glasbe,
glasbenik Bojan Cvetrežnik, član skupine Terrafolk, Ponosni na svoj glasbeni opus,
mag. Jani Šalamon, Vloga vojaškega orkestra pri širjenju domoljubne glasbe

V razpravi so sodelovali še:
glasbenik Tomaž Domicelj, avtor pesmi Slovenskega naroda sin,
Andrej Karoli, glasbeni urednik na Radiu Slovenija, o vlogi radijskega urednika pri predvajanju domoljubnih pesmi in skladb,
Ana Vehar, ravnateljica OŠ Vič, nosilka in organizatorka literarnih natečajev  za učence osnovnih šol na temo MOJA RODNA DOMOVINA,
prof. Franc Gornik, dirigent Partizanskega pevskega zbora.

Med pogovorom so svoje nagrajene prispevke na 3. literanem natečaju MOJA RODNA DOMOVINA prebirali učenci Klara Laura Konda iz OŠ Stari trg ob Kolpi, Nastja Heberle Jenko iz OŠ Ivanjkovci, Tilen Klinc iz OŠ Cerkno, Zara Karoli iz OŠ Tone Čufar, Nejka Pažon iz VIZ 2. Rogaška Slatina in Maruša Fijavž iz OŠ Zreče.

Povzetek govora je opravil dr. Vladimir Prebilič iz FDV, referentom in drugim udeležencem pa se je za njihove prispevke zahvalil Miha Molan, predsedujoči Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije. 

Predsednik je po pogovoru v izjavi za medije dejal, da je v slovenski glasbeni in pevski tradiciji izjemno veliko domoljubja. Kar nam po besedah predsednika manjka, je boljši vsesplošni občutek ponosa ob naši domoljubni pesmi, ki bi ga morali sistematično gojiti. Predsednik je dodal, da bi morali ob pripravi vsake javne prireditve posebej pomisliti tudi na to vprašanje in izbrati primeren glasbeni program. Spomnil je, da je pri nas zelo veliko javnih prireditev, imamo pa tudi zelo lepo zakladnico pesmi, iz katere lahko črpamo. Predsednik je posebej poudaril, da je treba na slovesnostih našo državno himno zapeti z občutkom za ponos in privrženost domovini, ki ju himna izraža. Naša tradicija na tem področju še ni zelo močna in utrjena, zato moramo po njegovih besedah himno gojiti v vseh okoljih in na vse načine – na uradnih državnih slovesnostih v zborovski ali instrumentalni izvedbi, na drugih prireditvah pa se himna lahko zapoje tudi v bolj svobodni, umetniški izvedbi.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024