Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Vseslovensko zborovanje za mir na Cerju

Datum: 22.09.2012

Avtor/Vir: Anton Pozvek

Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije in mirensko-kostanjeviška občina sta  22. septembra že četrtič pripravile Vseslovensko zborovanje za mir pri pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju. To bi bilo že peto zborovanje, če ne bi leta 2010 zaradi hudih neurij in poplavljenih dostopnih poti slovesnosti dan prej preklicali. Letos se je zborovanja udeležilo več kot tisoč ljudi.

Letošnji slavnostni govornik je bil predsednik republike dr. Danilo Türk. V govoru je poudaril, da danes razumemo, bolj kot kdajkoli prej, kako mnogo različnih dejavnosti je potrebnih za krepitev mednarodnega miru. Dodal je, naj bo tudi ta pomnik na Cerju točka, kjer se bomo še zbirali in krepili našo privrženost miru. Naša generacija še vedno nosi breme obeh svetovnih vojn in tudi to je razlog, da si nenehno prizadevamo za mir. Ne imejmo iluzij, človek žal vse prehitro zaide na poti nasilja in vojne. Poudaril je pomen miru za svet, Slovenijo in še posebej primorske kraje. Kot je dodal, so prav v teh krajih ljudje še posebej trpeli. Večjo pozornost je predsednik tokrat namenil mednarodnim razmeram. Mednarodna skupnost je razvila dobre mehanizme za zagotavljanje varnosti, s pomočjo katerih je število oboroženih spopadov med državami v zadnjem času bistveno upadlo. A današnje grožnje mednarodnemu miru in varnosti so drugačne od tistih v preteklih desetletjih in stoletjih in so v svojem bistvu globalne. Izhajajo iz pojavov, kot so terorizem, mednarodni organiziran kriminal, etnične napetosti in socialna dezintegracija.

Opozoril je, da mir ni samoumeven, ampak si je treba zanj nenehno prizadevati. Mir po njegovih besedah zahteva skrbno upravljanje z gospodarskim in socialnim razvojem ter družbeno enakopravnost in pravičnost tako na nacionalni kot na mednarodni ravni, spretno diplomacijo za preprečevanje oz. reševanje konfliktov, predvsem pa zahteva močno moralno zavezo. Človekove pravice, vladavina prava politična stabilnost in demokracija ter človekova varnost so danes ključni faktorji mednarodnega miru in varnosti, je poudaril predsednik države.

Zbrane je pozdravil tudi mirensko - kostanjeviški župan Zlatko Martin Marušič, prebrana pa je bila tudi poslanica za mir generalnega sekretarja OZN Ban Ki Moona, ki jo je pripravil ob letošnjem mednarodnem dnevu miru.

Ob današnji slovesnosti so odprli priložnostno razstavo, posvečeno spominu na dogodke med prvo svetovno vojno.

Namenu so predali tudi obnovljeno dostopno pot do Cerja ter okolico pomnika. Za to veliko investicijo je občina Miren - Kostanjevica prejela evropska sredstva preko projekta Kras - Carso. Investicija vredna 95.000 evrov pa je bila izvedena v lanskem letu. Z njo so poleg protiprašne zaščite na dober kilometer dolgi cesti do pomnika na vrhu Cerja uredili tudi parkirišče za osebna vozila in avtobuse. (STA, mm)


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024