Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

V KODVOS KRITIČNI DO NEKATERIH ZADNJIH DOGODKOV

IZJAVA ZA JAVNOST
Datum: 02.08.2012

Avtor/Vir: Anton Pozvek

Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije (KoDVOS) je na 27. seji, ki je bila 18. julija v Ljubljani, ponovno obsodila vse nečednosti, ki so se zgodile pred, med in po državni proslavi ob Dnevu državnosti. Članice KoDVOS so poudarile, da bi ob takšni prireditvi morala biti izrečena zahvala vsem generacijam veteranov, kajti nobena politika nima pravice ločevati ne praporov in ne onemogočati našega sodelovanja.

Glede zadnjih preimenovanj vojašnic Slovenske vojske je enotno mnenje, da v tem trenutku in času splošnega varčevanja, preimenovanja niso nujno potrebna in v javnosti sprožajo nepotrebne spore. Preimenovanja so problematična še posebej zaradi popolnoma nedorečenih kriterijih, zaradi katerih se lahko povzročijo nove krivice in odpirajo še vedno nezaceljene rane.

Z veliko zaskrbljenostjo so članice KoDVOS ocenile tudi izjavo gospoda Ivana Omana, staroste Slovenske ljudske stranke in nekdanjega člana Predsedstva RS na slovesnosti na Šentjoštu nad Horjulom ob obletnici ustanovitve prve vaške straže. Vaške straže so med II. svetovno vojno bile vojaške formacije fašističnega in nacističnega režima. Fašistični režim je pripadnike vaških straž tudi opremil, oborožil in jim dajal plačo ter posebne nagrade za uboje partizanov in aktivistov. Zato odločno zavračamo trditev, da so pripadniki slovenske Teritorialne obrambe, policisti in ostali udeleženci osamosvojitvene vojne leta 1991 kakršnikoli nasledniki bele garde oz. domobrancev, kot izhaja iz Omanove izjave. V osamosvojitveni vojni smo nadaljevali in končali vsa prizadevanja naših prednikov za samostojno Slovenijo - Maistrovih borcev, tigrovcev in partizanov, in nismo bili nikakršna "druga slovenska vojska".

Ocenili so, da se s takšnimi dejanji skuša prevrednotiti zgodovinska dejstva, rehabilitirati kolaboracijo in izdajo, z nastajanjem novih »domoljubnih društev« pa vnašati razdor med veteranska in domoljubna društva. Obeleževanje in čaščenje takšnih dogodkov zagotovo ni vrednota, na katerih je nastala in bila obranjena samostojna Slovenija.

POSLANO:
- javnim medijem
- kabinetom predsednika RS, DZ in Vlade
- članicam KoDVOS


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024