Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Odkritje spominske plošče v Mekinjah

iz glasila Kamniški občan
Datum: 25.06.2012

Na praznik slovenske državnosti 25. junija je Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana v sodelovanju z občino Kamnik organiziralo slovesnost v spomin in zahvalo na izredno pogumno in veliko domoljubno dejanje sester Mekinjskega samostana v času osamosvojitvenih aktivnosti v Sloveniji leta 1991

V prostorih samostana je bilo v letu 1991 tajno skladišče orožja Policijske postaje Kamnik in na zvoniku Uršulinskega samostana v Mekinjah so ob letošnjem prazniku odkrili spominsko ploščo.

Po besedah podpredsednika PVD Sever Ljubljana Zvoneta Logarja, ki je bil organizator tajnega skladišča orožja v Mekinjskem samostanu, so bile »zaloge orožja prikrito odpeljane v poznih nočnih urah skozi neosvetljeno dvorišče Mekinjskega samostana, v atrij zgradbe. Od tu pa v prostor samostana, v zvonik cerkve. Ker je bilo potrebno zaloge hitro odnesti v predvideno lokacijo, mi dovolite, da ob tej priložnosti omenim, pomoč tedanje predstojnice sestre Irene Janež, sestre Bogdane Fekonja in sestre Fani Žnidaršič, ki so poprijele za zabojnike in pomagale policistom. Lokacija je ostala do konca vojne prikrita javnosti. Tudi po 21. letih je le malokdo vedel, da je bilo v Mekinjskem samostanu tajno skladišče Policijske postaje Kamnik. Še danes pa to pomeni za marsikoga presenečenje. Tajno skladišče je ostalo na tem mestu do odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije«.

Vse prisotne na slovesnosti v Mekinjah je naprej pozdravil povezovalec prireditve generalni sekretar Zveze policijskih veteranskih društev Sever Anton Pozvek.

Župan Marjan Šarec je ob tej priložnosti izrazil veselje, da so na slovesnosti v Mekinjah zaplapolali vsi prapori. »Takšna prireditev in tako pomemben praznik, kot je dan državnosti, nas mora združevati, ne pa nas ločevati, kot se je to zgodila na državni ravni. Tukaj na lokalnem nivoju medsebojno sodelujemo, ne glede na ideološke razlike in politična prepričanja. Druži naj nas skupni cilj, da naredimo kaj dobrega in pomembnega za lokalno skupnost«, je povedal župan.  

Slavnostni govornik podpredsednik PVD Sever Ljubljana Zvone Logar pa je ob dnevu državnosti in dnevu policije vse prisotne spomnil na nekaj pomembnih datumov in z njimi povezanih dogodkov. Poleg Zvoneta Logarja, ki je bil med osamosvojitveno vojno imenovan tudi za komandirja PP Kamnik, sta pri izvedbi tajne lokacije sodelovala tudi pomočnik komandirja Stjepan Kovačevič in vodja I. varnostnega okoliša Janko Brinovec. »V skladu s pričakovanimi standardi je bila lokacija Uršulinskega samostana zelo primerna. V luči odnosov med državo in cerkvijo, glede na čas pred osamosvojitvenimi procesi, pa je bila ideja precej drzna in morda nekoliko nenavadna. Odločitev ni bila težka. Predstavil sem jo tudi takratnemu sodelavcu, pomočniku komandirja Stjepanu Kovačeviču, s katerim sva nato odšla na razgovor k predstojnici samostana sestri Ireni Janež. Priznati moram, da je bilo prvo srečanje nenavadno, a zelo iskreno. Takoj se izkazalo, da je bila odločitev pravilna«, je povedal Zvone Logar. »Povezanost med Policijsko postajo Kamnik in občani do tedaj še nikoli ni bila tako intenzivna in iskrena. Prepričan sem, da bomo težko dosegli stopnjo sodelovanja in medsebojnega zaupanja, kateremu smo bili priča v letu 1991«, je še dodal. «Prav je, da se v kolektivno zavest in zgodovinski spomin ljudi zapišejo tudi dejstva in dogodki v času osamosvojitvene vojne, ki smo jim bili priča tudi tukaj na lokalnem nivoju. Pravično je, da jih obeležimo in se jih s spoštovanjem spominjamo.«

V kulturnem programu je sodeloval kvintet Policijskega orkestra in Ženska vokalna skupina Brinke.

Podpredsednik PVD Sever Ljubljana Zvone Logar in sestra Irena Janež sta nato na zvoniku Uršulinskega samostana v Mekinjah slavnostno odkrila spominsko ploščo.

Po odkritju plošče so si prisotni na slavnostnem dogodku lahko ogledali tudi prostor, v katerem je bilo v času osamosvojitvene vojne tajno skladišče orožja Policijske postaje Kamnik. Prostor je do današnjih dni ostal nespremenjen, na vratih pa je še vedno ostanek napisa, ki prepoveduje vstop v prostor.

Hvale vredno je bilo dejstvo, da so bili prostori Uršulinskega samostana v Mekinjah pretesni za vse veterane in ostale obiskovalce dogodka, ki so si ogledali današnjo slovesnost.


Nekaj foto utrinkov iz arhiva PVDS LJ in Janje Macura, občina Kamnik:


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024