Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Praporov SEVER ne bo na državni proslavi 22.6.

Datum: 22.06.2012

Avtor/Vir: Anton Pozvek

Na današnji 4. seji Upravnega odbora Združenja Sever je bila soglasno sprejeta odločitev, da prapor Zruženja Sever (1), prapor MSNZ v ONZ (1) in prapori policijskih veteranskih društev Sever (12) ne bodo sodelovali na državni obeležitvi dneva državnosti, ki bo 22. junija na Kongersnem trgu v Ljubljani.
Razlogov za tako odločitev je več, najpomembnejši pa so:
 
- nesprejemljiv način vabljenja praporščakov s strani koordinacijskega odbora za državne proslave, ko je bilo izrecno povdarjeno, da praporščakov ZZB za vredote NOB ne želijo na proslavi. Za nas je to akt odkrite lustracije ene izmed veteranskih organizacij v Sloveniji in s tem negiranje zgodovinske vloge, zaslug in žrtev njenih članov (vojnih veteranov) v boju zoper naci-fašizem in obrambo slovenskih meddržavnih mej (ozemeljsko celovitost), ki so leta 1991 postale državne meje samostojne in suverene Republike Slovenije;
 
- stopnjevanje šikaniranja z dodatnim izključevanjem še treh domoljubnih zvez in sicer Zveze društev General Maister, Društva za negovanje rodoljubnih tradicij TIGR Primorske in Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, češ da jim je bilo vabilo poslano pomotoma, ker naj bi bile na državno proslavo s prapori povabljene le tiste veteranske organizacije, ki izhajajo iz osamosvojitvene vojne 1991. Pri tem je organizator očitno pozabil, da ZDVIS združuje tudi invalide vojne iz leta 1991, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve pa nima statusa veteranske organizacije;
 
- v Združenju Sever, ki od 1.7.2011 do 31.12.2012 predseduje Koordinaciji domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije (KoDVOS), ne pristajamo na sejanje sporov, nesoglasij in delitev med članicami KoDVOS. Pri tem očitamo Koordinacijskemu odboru za državne proslave odgovornost, da je namerno in brez poprejšnje obrazložitve izključil predstavnika KoDVOS iz članstva tega odbora, vanj pa vključil predstavnika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki ni veteranska organizacija, ni povezana v KoDVOS in z članicami KoDVOS noče sodelovati, zato članic KoDVOS tudi ne more zastopati ali v njihovem imenu odločati.
 
- letos prvič društva Sever, katerih prapore je organizator povabil na slovesnost, niso dobila vabila za udeležbo na proslavi; idr.

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024