Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Proslava TIGR na Mali gori nad Ribnico

Datum: 12.05.2012

Avtor/Vir: Franc Novak

13. maja 1941 se je na Mali gori nad Ribnico zgodil prvi oborožen spopad Slovencev, pripadnikov organizacije TIGR (kratica pomeni Trst, Istra, Gorica in Reka), z italijanskim okupatorjem. 

Na kraju, kjer so se trije pripadniki primorske protifašistične organizacije TIGR, Danilo Zelen, Ferdo Kravanja in Anton Majnik, spopadli kar s 34 italijanskimi karabinjerji in vojaki, je v soboto 12. maja 2012 ob 11.00 potekala proslava.

rnrnrn

Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora dr. Gregor Virant. V svojem govoru je med drugim poudaril, da je organizacija TIGR združevala vse domoljube, ne glede na politično usmeritev. Bitka na Mali gori in organizacija TIGR imata posebno mesto v naši zgodovini. Sta zgled pravega domoljubja, odgovornosti do lastnega naroda, jezika, kulture in hrepenenja po svobodi. V spopadu je bil Danilo Zelen ubit, Ferdo Kravanja pa težko ranjen. Fašisti so Ferda Kravanja in Antona Majnika ujeli, vendar sta jim kasneje oba pobegnila, in sicer Anton Majnik že na Mali gori, Ferdo Kravanja pa kasneje iz bolnice.

rnrnProslave smo se s praporom udeležili tudi predstavniki PVD Sever Ljubljana.

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024