Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

5. Šarhov pohod po poteh pohorskega bataljona

Trije kralji-Trije žeblji-Trije Kralji
Datum: 28.04.2012

Avtor/Vir: Anton Pozvek

V soboto 28. aprila je na Treh kraljih na Pohorju potekal 5. Šarhov pohod po poteh pohorskega bataljona.

Pohoda se je udeležilo okoli 3000 udeležencev in je potekal od Treh kraljev, mimo Črnega jezera, preko Osankarice do poslednjega bojišča Pohorskega bataljona pri Treh Žebljih in nazaj do Treh kraljev, kjer je bila ob 15. uri svečanost. Vmes na Črnem Jezeru in ob Osankarici so domača turistična društva pohodnikom ponujala svoje dobrote. Pohodnike je spremljalo izredno lepo vreme in velika mera domoljublja, ki se je kazala na vsakem koraku, skozi pesem in izrečene besede. Mednarodni značaj prireditvi so prispevali vojni veterani iz Pule in Dubrovnika.

Celodnevna mirovniška akcija v pozdrav državnemu prazniku – DNEVU UPORA SLOVENSKEGA NARODA nosi ime FESTIVAL MIRU. Celotno dogajanje ima izrazit domovinsko vzgojni pomen in je namenjeno predvsem mladim – osnovnošolcem in srednješolcem kot del domovinske-občanske vzgoje. Pohod ni v kakršnem-koli tekmovalnem odnosu v smislu podvajanja s tistim zimskim v začetku januarja, ampak je na nek način njegova logična in vsebinska doponitev in nadaljevanje.

Temeljni namen akcije – tako pohoda kot festivala miru je mirovniška kultura, mir kot vrednota, uporništvo kot moralna kategorija, uporništvo kot atribut narodovega preživetja, ponosa in samozavesti, kot del kontinuiranega občanskega poguma... vse to pa se tvorno inspirira v vrednotah partizanstva (celovitega upora proti nacifašizmu) in celostnega boja Slovencev za emancipacijo (Slomšek, Maister, NOB 1941-45, osamosvojitvena vojna 1991). Mirovniška kultura pledira predvsem za dialoškost v vsakodnevnem življenju, za sočutje, za enake razvojne možnosti - zlasti mladih, za solidarnost, za prijaznost in naklonjenost v medosebnih odnosih in predvsem za mir v naših srcih in v dušah.

Akademija ob 15.uri je potekala pod velikim šotorom. V kulturnem delu programa so sodelovali Orkester Slovenske Policije, Moški pevski zbor Obrtnik Slov.Bistrica-Sp.Polskava, Ženski pevski zbor Društva upokojencev Metlika, učenci OŠ Pohorskega odreda iz Slov.Bistrice, slavnostni govornik pa je bil predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Pohod in slovesnost so organizirale veteranske organizacije severnovzhodne Slovenije (OZVVS Slovenska Bistrica, ZZB NOB Slovenska Bistrica, Odbor PVD Sever Slovenska Bistrica, OO ZSČ Slovenska Bistrica, Pohorsko društvo general Maister), Radio Maribor in Penzion Jakec.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024