Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Proslava ob obletnici rojstva Rudolfa Maistra

Datum: 28.03.2012

Avtor/Vir: Matjaž Ravnikar

Zvečer 28.3.2012 je občina Kamnik praznovala rojstni dan generala, pesnika, borca za severno mejo in rojaka Rudolfa Maistra-Vojanova. 

Prireditve v sklopu občinskega praznika potekajo že od začetka meseca marca, natančneje od 7. marca, danes pa so potekale osrednje prireditve. Začelo se je ob pol peti uri popoldan s promenadnim koncertom Mestne godbe Kamnik na Glavnem trgu. Vmes so podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar, podžupan Damjan Hribar, predsednik Društva general Rudolf Maister Nikolaj Pinterič, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevž Košir, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo mag. Zvonko Cvek, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Kamnik Matjaž Ravnikar in predsednik Združenja slovenskih častnikov Jože Arko položili lovorjev venec v avli Občine Kamnik.

Slovesnost pred spomenikom Rudolfa Maistra se je pričela ob 17. uri. Sodelovala je Častna enota Slovenske vojske, Mestna godba Kamnik in prvo slovensko pevsko društvo Lira, ki letos praznuje 130. obletnico delovanja. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Gregor Virant. Po uvodnem pozdravu sta skupaj z županom Marjanom Šarcem simbolno položila venec v spomin na velikega človeka. V svojem govoru je predsednik DZ dr. Gregor Virant najprej izpostavil generala Rudolfa Maistra kot enega izmed pomembnih Kamničanov, ki so v preteklosti zaznamovali tako slovenski kot širši prostor. Njegova zasluga je bila, da je ozemeljska podoba današnje Slovenija takšna kot je, brez njegove odločnosti bi Maribor z okolico pripadel nemški Avstriji. Ob koncu nagovora se je Virant ozrl še v današnji čas, ki se ga po težavnosti in usodnosti odločitev da primerjati s časom pomembnih odločitev generala Rudolfa Maistra, pri čemer je predsednik DZ izrazil optimizem, da se bo Slovenija znala obrniti na »stara pota svoje slave«, tam kjer je po ugledu pred leti že bila.

Prireditev se je potem od 18.00 ure dalje nadaljevala v  domu kulture v Kamniku, kjer je potekala  slavnostna seja Občinskega sveta.

Dan pred osrednjo prireditvijo dne 27.3.2012 pa je na rojstni hiši generala Maistra  potekala tradicionalna »Maistrova podoknica«. Tudi te prireditve smo se udeležili vsi predsedniki domoljubnih društev in naši praporščaki.

Nekaj utrinkov s prireditve si lahko ogledate v slikovnem materialu.

Povzetek  prireditve ob občinskem prazniku občine Kamnik je povzet s spletne strani občine Kamnik. Več pa si lahko ogledate v pisni in slikovni obliki na njihovi spletni strani.

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024