Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

35. prireditev Partizanske smučine-Cerkno 45

Smučarski center Cerkno
Datum: 28.01.2012

Avtor/Vir: Anton Pozvek

Prireditev je bila posvečena spominu na prve partizanske smučarske tekme v okupirani Evropi, ki so bile 20. in 21. januarja 1945 v Cerknem.

Prireditev se je začela s krajšo spominsko slovesnostjo, ki so jo na začetku popestrili padalci Slovenske vojske. Ti so s skokom iz vojaškega letala Pilatus na prizorišče prinesli in izobesili slovensko zastavo. Po pozdravnem nagovoru Mirana Cigliča, župana občine Cerkno, je dogodke iz januarja 1945 na Cerkniških strminah opisal Ivo Miklavčič, predstavnik odbora 31. divizije NOV in POS. Sledil je prikaz smučarskih veščin starodobnih smučarjev demonstracijskih skupin Edmund Čibej in TD Novaki, nato pa so se udeleženci odpravili na smučarski progi LOM 3 in 4. Člani Zveze združenj borcev za vrednote NOB so se pomerili v smučarskih tekih in veleslalomu, pripadniki Slovenske vojske ter člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze slovenskih častnikov, Svetovne federacije vojaških gornikov in Združenja Sever pa v veleslalomu.  
Tekmovanja se je udeležilo 61 članov iz 7. policijskih veteranskih društev Sever.
Zaključek tekmovanj je bil v Hotelu Cerkno. Po kulturnem programu v izvedbi učencev Osnovne šole Cerkno, sta prisotne nagovorila predsednik organizacijskega odbora Miha Butara in osrednji govornik dr. Bojan Potočnik, predsednik Zveze slovenskih častnikov. Miha Butara je prebral pisni nagovor še živečega udeleženca partizanskih smučin leta 1945, ki se je udeležil zaključne slovesnosti in mu simbolno podelil zlato medaljo letošnjega tekmovanja.
Slovesnost se je zaključila z podelitvami pokalov najboljšim ekipam in medalj najboljšim posameznikom v ženski in moški konkurenci. Medalje in pokale tekmovalcem iz Združenja Sever je podelil Miha Molan, predsednik Združenja Sever. 


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024