Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Svečanost v počastitev Spominskega dne Združenja Sever

Šentjernej
Datum: 01.12.2011

Avtor/Vir: Anton Pozvek

V Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju je potekala osrednja slovesnost ob spominskem dnevu združenja Sever. Slovesnost sta pripravila Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Policijsko veteransko društvo Sever Dolenjska in Bela Krajina.

1. decembra je namreč minilo 22 let od napovedanega »mitinga resnice« v Ljubljani, dogodka, ki bi lahko vodil v izredne razmere z namenom destabilizacije  slovenske politike, ustvarjanja dvoma v javnosti, za posledico bi lahko imel vnovično podrejeno vlogo do takratne jugoslovanske centralistične in hegemonistične politike in to samo zato, ker je bil slovenski družbenopolitični in kulturni prostor od ostalih takratnih republik mnogo bolj razgiban in živahen.

Slovenski prostor se je že takrat učil dihati demokratično in pluralno. Zaradi enotnosti slovenskega političnega vodstva in vsega slovenskega ljudstva ter izredne profesionalnosti takratne milice je z akcijo poimenovano »Sever« ideja propadla. Mitingu resnice so enotno in odločno rekli ne. Mitinga ni bilo, Sever je ostal in obstal.

Zbranim je najprej spregovoril šentjernejski župan Franc Hudoklin, ki je bil tudi aktiven v osamosvojitvenih procesih in je kot rezervni miličnik nadziral mejo na Trdinovem vrhu. Podpredsednik društva Sever, Borut Likar, je poudaril pomen domoljubja, ki je pomembno za narodov obstoj, slavnostni govornik pa je bil dr. Matjaž Kmecl. Akcijo Sever je označil za prvo veliko odločilno dejanje bitke za slovensko osamosvojitev in suverenost, Združenje Sever pa za »združenje možatega ponosa in poguma.« Spomnil je tudi, da smo danes vsi odgovorni za svojo državo. Ob napovedi mitinga resnice, pred 22. leti, je prišel po vseh popuščanjih trenutek, ko so morali Slovenci pokazati, ali so cunje ali možje, je povedal slavnostni govornik Matjaž Kmecl. Ob tem je še poudaril, da so veterani tvegali tudi svoja življenja. Po njegovih besedah so bili današnji člani Zveze policijskih veteranskih društev Sever pogumni branilci slovenske časti in neodvisnosti, ki so zavrnili "jogurtovce" oziroma militantne jugoslovanske centraliste, ki so hoteli svoje nasilje pod krinko bratstva in enotnosti izvoziti tudi v Slovenijo. Med slovenskimi branilci je bil, tako Kmecl, tudi takratni republiški sekretar Tomaž Ertl. Med tistimi, ki so se še pred kratkim oglašali čez njega, so bili tudi, kot jih je poimenoval, "vnazajšnji osamosvojitelji in današnji jezikači", ki "danes s takim oglašanjem ne tvegajo nič in v glavnem tudi takrat niso". Nekateri se takrat še niti rodili niso, danes pa vedo vse in kar pokajo od besedne korajže, je nadaljeval Kmecl in opozoril, da so takrat nasprotno veterani tvegali vse in da danes nihče niti ne pomisli, da tudi svoja življenja.

Slovesnosti so se udeležili številni člani Združenja Sever in gostje, med njimi nekdanji predsednik republike Milan Kučan, načelnik generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner, svetovalec predsednika republike general Ladislav Lipič, predsedniki ali drugi predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij, predstojniki nekaterih organizacijskih enot MNZ, Generalne policijske uprave, Policijskih uprav in drugi.

Predsednik združenja Miha Molan je pred slovesnostjo sprejel ranjene in svojce padlih policistov med osamosvojitveno vojno, na slovesnosti pa so bila podeljena najvišja priznanja Zveze policijskih veteranskih društev Sever – Plaketa Sever. Plakete so prejeli podjetje Arex iz Šentjerneja, Vlado Bezjak in Albin Namestnik iz PVD Sever Posavje, Kmečka zadruga Krško, z.o.o. - Vinska klet Krško, Hidroelektrarne na spodnji Savi d.o.o., Občina Cerklje na Gorenjskem, Občina Kranjska gora, Občina Šenčur, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kranj, Policijska uprava Kranj, Mestna občina Murska Sobota, Martin Zlatko Marušič, župan občine Miren-Kostanjevica, Vincencij Beznik iz PVD Sever Specilana enota, Mestna občina Slovenj Gradec in Policijska postaja Slovenj Gradec.

V kulturnem programu so nastopili Šentjernejski oktet in Policijski orkester z vokalnima solistoma Vero Danilovo in Matjažem Mrakom, prireditev pa je povezovala Irena Potočar Papež.


TV Novi kanal - posnetek prireditve: http://vimeo.com/33042215

galerija fotografij: Simon Hočevar, MEGA foto, Šentjernej


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024