Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Proslava ob dnevu državnosti na Vrhniki

Datum: 23.06.2011

Avtor/Vir: Zdravko Godnjavec

23. junija je bila na Vrhniki pri lipi samostojnosti občinska proslava ob prazniku dneva državnosti in 20 letnici samostojnosti RS.

Slavnostna govornica dr. Ljubica Jelušič se je v svojem govoru zahvalila Vrhničanom za pogum, odločnost, moč in razum, ki so ga Vrhnika in njeni občani pokazali v težkih časih osamosvajanja: ˝Prav vi Vrhničani in Vrhničanke ste v tistih usodnih trenutkih znali zbrati dovolj moči in razuma, da ste po eni strani opravili vrsto hrabrih dejanj, po drugi strani pa vrsto razumnih potez s katerimi ste skrbeli, da ne bi bilo preveč žrtev, ki bi tlakovale pot v samostojnost naše države. To je zmogla naša Vrhnika in ko rečemo, da je Vrhnika na svoj poseben način herojsko mesto, mislimo tudi na herojstvo v smislu preprečevanja nepotrebnih žrtev.˝ Ob tem je ministrica opozorila še na postavljanje barikad, obveščanje vojakov znotraj vojašnice o tem, kaj se dogaja v Sloveniji. ˝V vojašnico ste se odločili dostavljati časopis Delo, zanimivo, da ste razumeli, da je treba ljudem, ki so v vojašnici povedati, jih obvestiti o tem, kaj se dogaja.˝ Kot je še dodala Jelušičeva so Vrhničani z nameščanjem zvočnikov okrog vojašnice, ki so predvajali govor Jelka Kacina, ki je vojake pozival k predaji, predvajanjem dnevnih poročil, narodno-zabavne glasbe, pomagali preprečevati nepotrebne žrtve. ˝Zato naj vam izrečem zahvalo. Zahvalo zato, ker ste čuvali življenja in ker ste nenehno iskali, tudi v nasprotnikih, človeka in srce, v dobrem pomenu besede.˝ 

Prisotne je nagovoril tudi župan občine Vrhnika g. Stojan Jakin, direktorica Knjižnice Vrhnika pa je predstavila novonastalo knjigo »Vrhnika se spominja 1991-2011. Drugi del praznovanja je potekal na »Sv.Trojici«, kjer je bila maša za domovino in praznovanje ob kresu.

Proslave v prvem delu smo se v večjem številu udeležili tudi člani Odbora Sever Vrhnika – Logatec.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024