Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Izlet članov društva

Datum: 26.04.2011

Avtor/Vir: Gojo Kern

Med 26. in 28. aprilom smo organizirali izlet članov društva v Bosno in Hercegovino ter Srbijo.

Ob 4.00 zjutraj smo se odpeljali izpred Hale Tivoli v Ljubljani mimo hrvaške prestolnice Zagreba  do hrvaško - bosanske meje Bosanski Brod, mimo Doboja, Tuzle do Sarajeva. Na Baščaršiji smo imeli kosilo, znamenite sarajevske čevape s kajmakom v lepinji. Pot nas je nato vodila do mesteca Višegrad, kjer smo si ogledali znameniti kamniti most iz knjige Iva Andriča, »Na Drini čuprija«. V neposredni bližini je v parku spomenik Ivu Andriču.

 

Po ogledu smo se odpravili v Srbijo do mesta Zlatibor, kjer smo prenočili. Naslednji dan smo se odpeljali do vasi Mokra gora od tam pa peš v etno vas – Drvengrad, ki jo je s pomočjo UNESCA postavil znani režiser Emir Kustorica. Celotna vas predstavlja Vlaško leseno arhitekturo, najdete tako karakteristične hiške (v katerih so dandanes urejene sobe za goste), leseno cerkvico, restavracijo in etnološki muzej, trgovino z izdelki iz volne in še marsikaj. Nato smo se odpravili na železniško postajo Mokra Gora in se podali na vožnjo z znamenito Šargansko osmico. To je stara železniška proga, ki se vije v dolžini okoli 14 km in je tako strma in zavita, da se pot skoraj križa in naredi osmico. Nekoč je bila to edina dobra povezava med Beogradom in Črno Goro, danes pa izvrstna turistična atrakcija.

 

Zadnji dan  smo šli na ogled planine Tare in nacionalnega parka. Obiskali smo Tarabiče – hišo bratov prerokov, si ogledali razgibano obalo jezera Zaovine, se podali v kraj Mitrovac in kraj kjer je botanik in biolog Josif Pančič našel prvič znamenito omoriko. Po strmi panoramski cesti smo se spustili do jezu Peručac, nato pa obiskali prelepo rečico Vrelo dolžine 365 metrov. Na Peručcu smo se vkrcali na ladjo in se vozili po reki Drini. Zaradi slabih vremenskih razmer z ladjico nismo mogli v kanjon, ki je tretji največji kanjon na svetu. Edini dostop v kanjon je iz vodne strani. Pot smo nadaljevali do enega najpomembnejših samostanov Srbije – Raće, katerega smo si ogledali, ter za zaključek napravili nekaj skupinskih fotografij.

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024