Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Predavanje v osnovni šoli

Datum: 29.12.2009

PREDAVANJE V OSNOVNI ŠOLI IVANA CANKARJA NA VRHNIKI

Avtor: Zdravko GODNJAVEC

Na prošnjo vodstva Osnovne šole Ivana Cankarja Vrhnika sta PVD Sever Ljubljana – odbor Vrhnika-Logatec in OZVVS Vrhnika-Borovnica v okviru učenja zgodovine in ob proslavi Dneva državnosti in enotnosti 24.decembra organizirala predavanje o aktivnostih v osamosvojitveni vojni 91.
Na predavanju je bilo prisotnih okoli 100 učencev osmih razredov. Trajalo je dve učni uri.

OZVVS Vrhnika-Borovnica sta predstavljala predsednik Tone Jesenko in sekretar Jože Molk, Odbor PVD Sever Vrhnika-Logatec pa sta predstavljala predsednik odbora Zdravko Godnjavec in predsednik pododbora Vrhnika Miran Štupica.

Predstavnika OZVVS sta predstavila priprave na vojno in potek vojne 1991 z vojaškega in civilnega vidika, predstavnika OPVDS pa sta predstavila akcijo Sever, MSNZ, varovanje vojnih načrtov, zaščito pomembnih oseb, nadzor nad premiki JLA, nadzor priseljevanja v vojašnice JLA,  načrte in izvedbe blokad, zaščito prebivalstva, PEM kot vojaške enote, izredne razmere v prometu, zaščito pobeglih oseb iz kasarn, pogajanja z JLA, trgovino z orožjem, nadzor nad odhodom JLA iz Slovenije. Ob koncu predavanja so učenci postavljali različna vprašanja. Učencem smo pokazali tudi film »Vrhnika v vojni«.

Predavanja smo se udeležili v uniformah, izobesili smo tudi oba prapora. Član obeh veteranskih organizacij Vid Drašček je predstavil odlikovanje »Zlati častni znak svobode Republike Slovenije občini Vrhnika«.

Odbor Sever je v dvorani pripravil tudi razstavo na panojih »ČLOVEKA NIKAR«, ki smo si jih izposodili v Muzeju Policije. Ta razstava je trajala do 8.1.2010.

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024