Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Odkritje spominske plošče na Vrhniki

Datum: 17.12.2009

ODKRITJE SPOMINSKEGA OBELEŽJA NA VRHNIKI 5.12.2009

Avtor: Zdravko GODNJAVEC

PVD Sever Ljubljana, Odbor Vrhnika-Logatec je ob 20. obletnici akcije Sever organiziral prireditev z odkritjem spominske plošče na stavbi bivše Postaje milice Vrhnika, dne 5.12.2009  s pričetkom ob 10. uri.
Po igranju himen himnah in kulturnem programu je prisotne nagovoril predsednik Odbora Zdravko Godnjavec, ki je zanikal, da bi bil namen akcije zavarovati politično vodstvo in objasnil dejanski namen preprečitve mitinga resnice. Kritično se je odzval tudi na trenutne politične razmere, izjave ipd., ter čestital dobitniku državnega odlikovanja našemu članu dr. Čas Tomažu. Poudaril je, da je spominska plošča na PM Vrhnika edino obeležje na Vrhniki, ki omenja milico v osamosvojitveni vojni.

Župan občine Vrhnika Marjan dr. Rihar je v svojem nagovoru pohvalno ocenil delo milice v tistem času in posebej pohvalil aktivnosti veteranskih organizacij na Vrhniki.

Slavnostni govornik je bil direktor Uprave uniformirane policije na GPU g. Daniel Žibret, ki je opisal dogajanja v decembru 1989 ter posebej obrazložil namen, potek in rezultat policijske akcije Sever.

Spominsko ploščo sta odkrila župan Marjan dr. Rihar in predsednik Odbora Zdravko Godnjavec.

Predsednik PVDS Ljubljana Emerik Peterka je podelil dva bronasta in en srebrni Znak osamosvojitve članom odbora.

Med posameznimi točkami prireditve je Mirjam Suhadolnik izvajala kulturni program, igral je Pihalni orkester Vrhnika pod vodstvom našega člana Milana Matičiča, zapel je Mešani pevski zbor Društva invalidov Vrhnika pod vodstvom bivšega rez. miličnika Jožeta Jesenovca.

Po prireditvi in ogledu spominske plošče smo v prostorih Glasbene šole Vrhnika ob veteranskem pasulju organizirali srečanje bivših miličnikov PM Vrhnika in članov Odbora z gosti prireditve.

V posebno zadovoljstvo nam je, da se je prireditve udeležilo večje število miličnikov s komandirjem Milosavljevič Radoljubom in njegovim namestnikom Hvala Ivanom iz leta 1989, skoraj vsi bivši komandirji PM in PP Vrhnika, veliko število članov Odbora, precej občanov. S svojo prisotnostjo so nas počastili tudi gostje: Minister akad. prof. dr. Boštjan Žekš, vsi trije župani občin Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer, direktor SOVA Andrej Rupnik, direktor Uprave uniformirane policije GPU Daniel Žibret, vodja sektorja uniformirane policije PU Ljubljana Ivan Celestina, direktor PA Tacen mag. Franci Kosmač, predstavniki ZS, podpredsednik Združenja Sever dr. Tomo Čas, predsednik PVDS Ljubljana Emerik Peterka, podpredsednik Ivan Škulj, predsednik sosednjega Odbora Sašo Šraj, predstavnik Zveze slovenskih časnikov Franc Košir, vsi člani predsedstva OZ VVS Vrhnika-Borovnica, predsednik OZ VVS Logatec Miro Pogačnik,  predsednik ZZB za vrednote NOB Jani Kikelj, člani MSNZ in drugi.

Prireditev je bila medijsko dobro podprta. V medobčinskem časopisu »Naš časopis« bo izšel članek, novinar Radia 1-Orion se je javljal iz kraja in objavil nekaj prispevkov, članek pa je objavljen tudi na spletni strani občine Vrhnika (vrhnika.si)

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024