Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

32. veleslalom Cerkno

Datum: 09.02.2009

32. PARTIZANSKE SMUČINE Cerkno 45

Avtor: Anton POZVEK
  
Čeprav se zaradi slabe vidljivosti 32. Partizanske smučine Cerkno 45 niso mogle začeti s tradicionalnim helikopterskim preletom in skokom padalcev z državno zastavo, to ni bila ovira za rekordnih 500 udeležencev smučin, ki so se v spomin na partizansko olimpijado leta 1945 v soboto 31.1.2009 pognali po belih strminah Smučarskega centra Cerkno.
Prireditev ohranja živ spomin na prve in domala edine organizirane partizanske smučarske tekme v okupirani Evropi, ko so se 20. in 21. januarja 1945 odvijale v osvobojenem Cerknem, le nekaj deset kilometrov od najbližjih močnih sovražnikovih postojank.

V Cerkno je prišel tudi Martin Urh, eden izmed dveh še živečih udeležencev partizanske olimpijade. Na smučke ni več stopil, je bil pa zato pogumnejši 88-letni Franc Kroupa iz Ljubljane, sicer nosilec partizanske spomenice leta 1941. Med tekmami leta 1945 je bil v partizanih v Vipavski dolini in na smučine ni bilo mogoče priti, zato pa zdaj nanje prihaja vsako leto in se pomeri v smučarskem teku. Tudi nekoliko mlajša Viktor Repinc iz Bohinja in Marjan Carl iz Idrije sta dolgoletna tekmovalca partizanskih smučin.

Poleg 90 borcev NOB in članov Zveze združenj borcev za vrednote NOB so se v veleslalomu in smučarskih tekih pomerili pripadniki Slovenske vojske, člani Združenja veteranov vojne za Slovenijo, Zveze slovenskih častnikov in Policijskih veteranskih društev Sever ter letos prvič tudi osem članov svetovne federacije vojakov gornikov iz Italije in Slovenije.

Med udeleženci letošnje prireditve je bilo kar 34 članov Združenja Sever in sicer iz PVD Sever Ljubljana-14, PVDS Gorenjska-1, PVDS Posavje-4, DVS Severna Primorska- 9 in PVDS Specialna enota-6.


Nnajhitrejši med policijskimi veterani (vsi iz PVDS Ljubljana) so bili:

1. Vladimir Grmič,

2. Štefan Komuškič,

3. Miloš Špoljar.


Prireditve se je kot tekmovalec udeležil tudi v.d. generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec, medlaje najboljšim pa je podelil podpredsednik Združenja Sever Angel Vidmar.

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024