Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Odkritje spominskega obeležja

Datum: 15.09.2009

SLOVESNO ODKRITJE SPOMINSKIH OBELEŽIJ – 12. 9. 2009

Avtor: Anton POZVEK

V soboto 12. septembra je PVD SEVER Ljubljana v sodelovanju z OZZVS Velike Lašče pripravila slovesno odkritje spominskih obeležij in sicer:
- ob 11.00 uri - spominske plošče PVD SEVER Ljubljana na pomniku vojne za Slovenijo 1991 na Rašici pri Velikih Laščah;

Spominsko obeležje stoji na Rašici v križišču cest Ljubljana-Kočevje in Rašica-Krvava peč. Osrednji govornik na slovesnosti je bil Emerik Peterka, predsednik PVD SEVER Ljubljana, ki je med drugim dejal:

»Ena od oblik našega boja je bilo postavljanje blokad na določenih območjih, odsekih cest in križiščih. V Ljubljani je bila v okviru koordinacijske podskupine za ljubljansko pokrajino ustanovljena delovna skupina za urejanje prometa, ki je skrbela tudi za postavljanje blokad. Število blokad se je glede na varnostne razmere vsakodnevno spreminjalo. Naj navedem, da je bilo 7. julija 1991 na območju UNZ Ljubljana mesto postavljenih 59 blokadnih mest. 19 jih je samostojno varovala Milica, 23 TO, 4 pa smo varovali skupaj Milica in TO, 4 od teh pa so bile tudi minirane. Eno izmed blokadnih mest je bilo tukaj v križišču na Rašici. Postavila ga je Milica, v blokado pa so bila vključena tri samostojna tovorna vozila, en vlačilec in en delovni stroj. Blokadno mesto je varovala Milica in je bilo ves čas tudi prevozno.

V PVD SEVER Ljubljana smo se v sodelovanju z OZVVS Velike Lašče odločili, da je prav, da se na pomniku osamosvojitvene vojne 1991 tukaj na Rašici, postavijo tudi obeležja naše veteranske organizacije. V času osamosvojitvene vojne sta slovenska milica in TO delovali enotno in povezano. Skupno smo se ob podpori ljudi uprli agresiji jugoslovanske armade in ubranili mlado, komajda rojeno državo. Zato je prav, da tudi danes po tolikih letih skupaj poskrbimo za to, da se ti dogodki ne pozabijo in da se s tem obdobjem slovenske zgodovine seznanijo tudi mlajše generacije. Eden od  načinov za ohranjanje zgodovinskega spomina je tudi slovesnost, ki smo ji priča danes.V Združenju SEVER upamo, da bomo skupaj z drugimi veteranskimi organizacijami s tem doprinesli svoj delež k ohranjanju zgodovinskega spomina in ustreznemu vrednotenju dogodkov, ki so bili pomembni za nastanek in obrambo slovenske države.«

V kulturnem programu je sodeloval kvartet policijskega orkestra. Goste, med katerimi je bil tudi Anton Zakrajšek, župan občine Velike Lašče, ter rezervni in aktivni miličniki, ki so leta 1991 delovali na tej blokadi, je nagovoril tudi Franc Dušan Hočevar, predsednik OZVVS Velike Lašče.

 

- ob 13.00 uri - spominske plošče OZVVS Velike Lašče na položaju 63.s.č. Teritorialne obrambe v vasi Purkače pri Robu.

Slovesnost je bila pri kozolcu v vasi Purkače pri Robu, kjer so bili v vojni za Slovenijo leta 1991 nastanjeni pripadniki 63. samostojne čete TO, ki so branili tajno lokacijo Zbirnega centra za prebegle vojake iz Jugoslovanske armade v Krvavi peči.

Slovesnoist se je začela s »svečanim veteranskim dejanjem« , osrednji govornik pa je bil Franc Dušan Hočevar, predsednik OZVVS Velike Lašče.

 

Po prireditvi je bilo družabno srečanje veteranov obeh veteranskih društev pri Domu veteranov v Krvavi peči.

Fotografije:

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024