Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Odkritje spominskega obeležja

Datum: 25.09.2009

ODKRITJE SP0MINSKEGA OBELEŽJA – Ljubljana 24. 9. 2009

Avtor: Anton POZVEK
 
Na iniciativo Odbora PVD SEVER MNZ smo slovesno odkrili spominsko obeležje hranitelju orožja na hiši Draga in Berte Tome, Cesta Andreja Bitenca 144, v Ljubljani, kjer je leta 1991 Zaščitna enota milice hranila svoje orožje in strelivo.
Prisotne sta nagovorila g. Gabriel Leban, namestnik komandirja PM za zavarovanje v ZEM 1991 in g. Emerik Petreka, predsednik PVD SEVER Ljubljana.

V programu sta sodelovali Vokalna skupina Krila in Kvartet policijskega orkestra, program slovesnosti pa je povezoval g. Anton Pozvek.

g. Leban je v govoru med drugim dejal:

»V prvih dneh vojne za Slovenijo 1991 smo bili obveščeni, da so objekti naše enote verjetni cilj helikopterskega desanta JLA. Sledilo je zatemnjevanje objektov in dvorišča, na ploščadi in strehah bližnjih stanovanjskih blokov pa smo postavili miličnike puškomitraljezce za opazovanje zračnega prostora in obrambo pred morebitnim napadom. Sprejeta je bila tudi odločitev o premestitvi orožja in opreme na varnejšo lokacijo. Naloga, da najde primerno lokacijo, je bila zaupana našemu delavcu Ernestu Mežanu, ki je trakrat upravljal s skladiščem orožja ZEM. Izbral je objekt g. Tometa, ki je takoj razumel naše potrebe in brez daljšega razmišljanja privolil ter nam ponudil pomoč. Mežan je organiziral prevoze, pri tem pa so sodelovali tudi drugi delavci enote – predvsem g. Darko Žakelj in civilist g. Milan Velkavrh. Strelivo, eksploziv in orožje smo skrbno zamaskirali z živinsko krmo in drugimi stvarmi, ki so bile v gospodarskem objektu. Čeprav so v naslednjih dneh po cesti mimo domačije vozili tanki JLA, g. Tome ni omagal in kljub velikemu riziku za člane njegove družine skrbno varoval skrito orožje. Za njegovo pokončno dejanje družini Tome izrekam iskreno zahvalo kolektiva takratne ZEM».

G. Peterka je v govoru povdaril, da si v Združenju SEVER prizadevamo, da bi ljudem, ki so nam v najtežjih trenutkih pomagali, dali vsaj simbolično priznanje. Eni teh so tudi naši hranitelji orožja. Zato želimo na vse objekte, kjer smo pred in med vojno hranili orožje, postaviti spominska obeležja, kot priznanje ljudem, ki so nam to omogočili. »Morda bo v prihodnosti kdo postal, morda kdo izmed naših otrok ali vnukov pogledal na to spominsko obeležje in se zavedel, da se je tudi tu nekaj dogajalo. Da sta tudi Drago in Berta Tome, v tej hiši na ulici Andreja Bitenca 144, v Ljubljani, prispevala svoj delež v boju za neodvisno in samostojno republiko Slovenijo. Mi, veterani, smo jima za njun prispevek iskreno hvaležni.«

Fotografije:

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024