Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Proslava na Vipavi

Datum: 28.10.2009

18-LETNICA ODHODA ZADNJEGA VOJAKA JUGOSLOVANSKE ARMADE IZ SLOVENIJE

26. oktobra smo z osrednjo slovesnostjo v Vipavi počastili 18-letnico odhoda zadnjega vojaka JA iz Slovenije. Slovesnost je bila v vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi, torej v objektu, ki so ga zadnji vojaki JA z območja Severne Primorske zapustili 19. oktobra 1991.
Veliko množico veteranov iz vse Slovenije, prebivalcev in pripadnikov slovenske vojske in policije je nagovoril predsednik države dr. Danilo Türk. Ob tej priložnosti je odkril tudi tudi spominsko obeležje, ki so ga v vojšnici postavili Združenje Sever skupaj z Zvezo veteranov vojne za Slovenijo in Slovensko vojsko.

Obeleževanje odhoda zadnjega vojaka JA iz Slovenije je v preteklih letih potekalo različno, na različnih krajih in v različnih organizacijah. Običajno se v organizaciji izmenjujeta veteranski združenji Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev SEVER (Združenje SEVER). Za obeleževanje okroglih obletnic pa sta do sedaj menjaje skrbeli Ministrstvo za obrambo in Ministrstvo za notranje zadeve.

Letošnjo  slovesnost je pripravilo Združenje SEVER v sodelovanju z Zvezo veteranov vojne za Slovenijo, organizacijo pa je zaupalo Društvu veteranov SEVER Severne Primorske.

Odhod zadnjega vojaka JA je bil zaključek oborožene obrambe procesa slovenske osamosvojitve. Dogodki, ki jih povezujemo z osamosvojitvenimi procesi, so se začeli že s preprečitvijo t.i. »mitinga resnice« v Ljubljani leta 1989, nadaljevali so se s prvimi demokratičnimi večstrankarskimi volitvami aprila 1990, z razoroževanjem teritorialne obrambe, ustanovitvijo manevrske strukture narodne zaščite, plebiscitom in vojno za samostojno Slovenijo 1991. S sklepnim dejanjem, odhodom JA iz Slovenije, je proces osamosvojitve prešel v zaključno fazo, ko je bila potrebno le še pridobiti mednarodno priznanje nove države.

Iz pristanišča v Kopru se je JA začela umikati 20. oktobra 1991, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Že 21. oktobra je v Luko Koper priplula vojaška ladja Galeb, ki je na krov sprejela nekaj čez tisoč vojakov JA. V naslednjih dneh so v Koper pripluli še črnogorski trajekt Sveti Štefan in dve vojaški transportni ladji. 25. oktobra pa je v Koper priplul tudi malteški trajekt Venus, ki je vkrcal še zadnje vojake JLA, ki so ozemlje Slovenije zapustili v prvih minutah 26. oktobra 1991. Zadnji ladji sta pluli pod tujo zastavo, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje. Tako je mogoče reči, da je do polnoči 25. junija 1991 slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak JA.

V vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi je bila v noči iz 26. na 27. junij 1991 nastanjena tankovska enota JA, ki je  prodirala proti mejnim prehodom Rožna Dolina in Vrtojba. Prav v to vojašnico, kjer je danes učni center Slovenske vojske, so pripadniki JA že 26. junija 1991 zvečer privedli na zaslišanje prva dva občana iz Vrhpolja. Kraj praznovanja, prav zaradi dogodkov v času osamosvajanja, torej ni bil izbran naključno.

Nekaj foto utrinkov slovesnosti:

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024