Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Izlet na Koroško

Datum: 17.10.2009

DOŽIVLJAJSKI IZLET PO KOROŠKI – 11. 10. 2009

Avtor: Sašo Šraj

V nedeljo smo se člani PVD Sever Ljubljana v jutranjih urah odpravili na enodnevni izlet na Koroško. Pot nas je vodila iz Ljubljane preko Trojan, Velenja, Prevalj do Poljane, kjer se nam je pridružil g. Zlatko Halilovič iz PVD Sever za Koroško.
Skupaj smo nadaljevali pot do nekdanjega mejnega prehoda Holmec, kjer nam je g. Halilovič predstavil potek bojev in aktivnosti koroških miličnikov v vojni za Slovenijo 1991, ko so se z orožjem  postavili po robu agresorski Jugoslovanski armadi pri poizkusu nasilnega prevzema in zasedbe mejnega prehoda.

Z Holmca nas je pot vodila nazaj v Dravsko dolino do splavarskega pristana Gortina, kjer so nas sprejeli gostoljubni domačini in postregli s šilcem žganja. Pred vkrcanjem na splav smo naredili še skupinski posnetek vseh udeležencev izleta.

V času vožnje s splavom se je odvijal zabavni program s predstavitvijo flosarjenja v preteklosti in takratnih običajev. Skladno s tem je bil izveden splavarski krst, kjer je bil G. Tomaž Čas po njihovem proceduralnem postopku sprejet med splavarje, za kar mu je bilo izdano tudi potrdilo oziroma krstni list. Na splavu smo bili postreženi z okusno malico – golaž s polento, zabeljeno z GRUMPI (ocvirki).

Po splavarjenju smo se odpravili še v muzej kovaštva in gasilstva v Muti, od tam na ogled cerkve Sv. Janeza Krstnika, najstarejše cerkve na Slovenskem, končali pa na kosilu v bližnji gostilni Lipa.

V večernih urah smo se srečno in zadovoljni vrnili nazaj v Ljubljano. Ves čas izleta nam je bilo naklonjeno tudi vreme, saj je bilo ta dan zelo jasno, sončno in toplo, kljub slabi vremenski napovedi in dežju ter mrazu v prejšnjih dneh.

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024