Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Odkritje spominskega obeležja

Datum: 26.10.2009

ODKRITJE SP0MINSKEGA OBELEŽJA – BANJA LOKA 23. 10. 2009

Avtor: Franc NOVAK

Na iniciativo Odbora PVDS Kočevje, Ribnica in Grosuplje, smo v sodelovanju z občino Kostel, 23. oktobra, ob 17.00, odkrili spominsko obeležje na objektu Lovske družine Banja Loka - Kostel.
Obeležje spominja na leto 1989, ko so takratni miličniki bili med izvedbo nalog v akciji Sever nastanjeni v tem objektu.

Program je povezovala Tina Južnič, uslužbenka občine Kostel, ki je v nagovoru opravičila odsotnost župana Valentina Južniča in v njegovem imenu spregovorila par besed ter pozdravila prisotne.

Prisotne sta nagovorila Janez Rom, inšpektor v takratni Upravi za notranje zadeve Ljubljana okolica, ki je leta 1989 na kraju samem koordiniral delo v zvezi izvajanja cestne blokade na magistralni cesti Petrina - Ljubljana in dr. Tomaž Čas, podpredsednik Združenja Sever.

Janez Rom je v govoru spomnil, kako so, predvsem mladostniki, v devetdesetih letih pričeli na prsih nositi tri vrste lipovih listov. Ti lipovi listi so sporočali, da slovenski narod želi samostojno in demokratično Slovenijo. Nekateri so nosili tudi priponke z napisom, »ko bom velik bom carinik na Kolpi«, in prav miličniki, ki smo leta 1989 izvajali cestno blokado na cesti med Petrino in Banja Loko, smo bili tako rekoč prvi cariniki na Kolpi oziroma na slovenski južni meji. Na kratko je obudil spomine na tisti čas, in sicer v kakšnem slabem stanju je bil ta objekt, ki je sedaj prava vila; kako hud mraz je bil, miličniki pa smo se v tem objektu ogrevali z enim samim štedilnikom na drva; sami smo bili tudi kuharji. Kljub temu je med nami vladalo zelo prijetno vzdušje in zanos. Na vse, kar smo takrat storili, smo zelo ponosni…

Dr. Tomaž Čas je med drugim poudaril pomen akcije Sever za nadaljnje dogajanje pri osamosvajanju Slovenije. Z aktivnostmi, ki so se izvajale, se je preprečilo politično manifestacijo jugoslovanskih centralnih sil v Ljubljani in ustvarjanje izrednih razmer. S temi aktivnostmi so se zaščitili demokratični procesi v Sloveniji. 1. decembra 1989 so te sile nameravale v Ljubljani organizirati t.i. »MITING RESNICE«. Njihov namen je bil čim številčnejša udeležba mitingašev iz drugih republik Jugoslavije. Takratna slovenska milica je v akciji Sever postavila blokade na vseh pomembnejših prometnih komunikacijah, ki so vodile iz smeri Republike Hrvaške v notranjost Slovenije oziroma proti Ljubljani. Ena teh je bila tudi magistralna cesta M/6, Petrina – Ljubljana. Za postavitev blokade so bili zadolženi pripadniki posebne enote milice iz Postaj milic Kočevje in Ribnica. Miličniki PEM so se 29. novembra 1989 nastanili v tem objektu v Banja Loki, ki je bil takrat v lasti Gozdnega gospodarstva Kočevje, sedaj last LD Banja Loka-Kostel. Tu so ostali do večera 1. decembra 1989. Iz tega objekta so odhajali v Colnarje, kjer so izvajali cestno blokado in osebe, ki so bile namenjene na miting v Ljubljano, zavračali nazaj na ozemlje Hrvaške.

Slovesnost je v celoti uspela, čeprav je deževalo kot iz škafa, za nameček pa smo prejeli še obvestilo, da na slovesnosti ne bo sodeloval kvartet policijske godbe, ki je bil na poti v Banja Loko udeležen v prometni nesreči.

Ker se ne spodobi, da bi spominsko obeležje odkrili brez državne himne, smo si na lokalnem radiu Univox sposodili CD in himno odvrteli kar na tranzistorju. Po končani slovesnosti smo v prostorih lovskega doma prijetno pokramljali ob pijači in pravem lovskem golažu, ki so ga pripravili tamkajšnji lovci. Vzdušje je bilo prijetno še posebej zato, ker smo se tam po dolgem času srečali tisti, ki smo leta 1989 sodelovali pri izvajanju cestne blokade in tisti, ki so bili v tistem času kakor koli povezani z aktivnostmi v zvezi akcije Sever.

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024