Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Proslava v Domžalah

Datum: 24.06.2008

ODKRITJE NOVIH NAPISOV NA POMNIKU BRANITELJEM SLOVENSKE SAMOSTOJNOSTI 1991 – DOMŽALE 24. 6. 2008

Avtor: Anton POZVEK
 
PVD SEVER Ljubljana je v sodelovanju z OZZVS Domžale pripravila slovesno odkritje novih napisov na pomniku braniteljem slovenske samostojnosti 1991. Slovesnost je bila v torek, 24. junija 2008 ob 17.30 uri v parku ob stavbi Občine Domžale v Domžalah.

Slovesnost se je začela s slavnostnim dvigom slovenske zastave, sledila sta govora župana Občine Domžale g. Tonija Dragarja in predsednika PVD SEVER Ljubljana g. Emerika PETERKA, kulturni program pa so prispevali Godba na pihala Domžale,  Pevski zbor žena  veteranov vojne za Slovenijo Domžale in recitator g. Janez Hafner.

Čast odkritja obnovljenega pomnika je pripadla g Maksimiljanu Karba, predsedniku Odbora PVD SEVER Domžale in g. Janezu Gregoriču, predsedniku OZVVS Domžale.

Po slovesnosti je sledil še promenadni koncert Godbe na pihala Domžale, nato pa smo se vsi odpravili na osrednjo občinsko prireditev ob dnevu državnosti, ki je se začela ob 19.30 uri pri pomniku državnosti v Dobu, pod Močilnikom in nadaljevala v Letnem gledališču.

Predsednik PVD SEVER Ljubljana Emerik Peterka je ob odkritju dejal, da je policija med  osamosvojitveno vojno bila udeležena v številnih borbenih in drugih akcijah, ki so bile pomembne za obrambo države. V številnih akcijah je delovala samostojno, v veliko akcijah pa skupaj s Teritorialno obrambo. Tudi na območju občine Domžale se je odvijala vrsta varnostnih, zaščitnih in bojnih aktivnosti, ki so imele velik pomen za obrambo države, med katerimi je zagotovo najbolj znana bitka v Trzinu. V času osamosvojitvene vojne sta slovenska policija in TO na območju celotne države delovali enotno in povezano. Skupno smo se ob podpori ljudi uprli agresiji jugoslovanske vojske in ubranili mlado komajda rojeno državo. Zato je prav, da tudi danes po tolikih letih skupaj poskrbimo za to, da se ti dogodki ne pozabijo in da se s tem obdobjem slovenske zgodovine seznanijo tudi mlajše generacije. Eden od  načinov za ohranjanje zgodovinskega spomina in ustrezno vrednotenje dogodkov, ki so bili pomembni za nastanek in obrambo slovenske države, so tudi tovrstne slovesnosti in skupna spominska obeležja. Menimo, da še vedno velja rek: »Skupaj v vojni, skupaj v miru«.

Fotografije:

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024