Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Odkritje plošče

Datum: 28.05.2008

ODKRITJE SPOMINSKE PLOŠČE V LJUBLJANI

Avtor: Anton POZVEK

Na zgradbi Kresije, na Adamič Lundrovem nabrežju v Ljubljani, smo v ponedeljek, 26. maja 2008, odkrili spominsko obeležje ob obletnici ustanovitve koordinacijske podskupine osamosvojitvenih procesov in vojne v Sloveniji leta 1991, ki je takrat delovala v tej hiši.

Koordinacijska podskupina je bila ustanovljena z odredbo republiške koordinacijske skupine za primer izrednih razmer, ki jo je vodil takratni republiški sekretar za notranje zadeve Igor Bavčar. Skupina je delovala od 26.maja do 31.oktobra 1991. V podskupini so sodelovali predstavniki organov za notranje zadeve, teritorialne obrambe in upravnih organov za ljudsko obrambo, ki so usklajevali obrambne, varnostne in zaščitne aktivnosti.

Predsednik PVD SEVER Ljubljana Emerik Peterka je ob odkritju plošče dejal, da je podskupina opravljala izredno pomembne obrambne in varnostne naloge na območju Ljubljane in Ljubljanske pokrajine, ki so omogočile, da so se enote slovenske milice in teritorialne obrambe uspešno uprle agresiji Jugoslovanske ljudske armade. Poudaril je, da so bili s tem postavljeni realni temelji, ki so v končni fazi pripeljali do tega, da danes živimo v samostojni in demokratični Sloveniji.

Vodja Ljubljanske podskupine 1991 Marjan Starc je dejal, da sta takratna milica in teritorialna obramba v sodelovanju z državljankami in državljani Slovenije z »blokadami, zaporami cest, odklapljanjem elektrike in zaporami vode JLA« preprečili, da bi JLA lahko množično uporabila svoja vojaška sredstva zoper Slovenijo. Slovenski organi za notranje zadeve in teritorialna obramba so imeli takrat popolno podporo slovenske politike, slovenskega prebivalstva in mednarodne javnosti. JLA je tudi zato v nekaj dneh preprosto razpadla.

Ljubljanski župan Zoran Jankovič je izrazil zadovoljstvo nad vlogo, ki jo je v tistih usodnih dneh za Slovensko samostojnost, odigralo glavno mesto mlade države in obljubil nadaljnje sodelovanje  in podporo ohranjanju spomina na dejanja in dogodke tistega obdobja.

Slavnostni govornik Igor Bavčar je dejal, da odkrivamo ploščo koordinacijski skupini, ki je branila Ljubljano, branila takratno državno vodstvo in praktično vse, kar Ljubljana v zgodovini Slovencev in Slovenk pomeni. Dodal je, da če so epopejo o drugi svetovni vojni pisale partizanske brigade in partizanske enote, potem se nam res morda zdi, da odkrivamo ploščo neki državni instituciji, koordinacijski skupini, ki sama po sebi nima tako zvenečega imena, kot so imena posameznih brigad, a temu ni naključno tako. "Za razliko od vseh bojev, ki so jih Slovenci vodili v tej veliki želji po osamosvojitvi in po lastni državi, je ta boj pred 17 leti izbojevala takratna mlada slovenska država. Dejansko se ji je v bran postavila struktura legalno izvoljene demokratične oblasti s svojo izvršno komponento, ki so jo takrat sestavljali slovenska policija, slovenska teritorialna obramba, občinski organi za ljudsko obrambo in posamezni drugi organi takratne državne strukture." In ob tem ni naključno, da so se te bitke vodile na način, pri katerem je sodelovala vrsta civilnih struktur, od komunalnih podjetij, mestnega javnega prometa, civilne zaščite do gasilcev. Zakaj? Ker v nobenem trenutku nismo želeli odpreti frontalnega spopada in nam ga tudi ni bilo treba, je končal Bavčar. (del govora na spletu:http://www.rtvslo.si/play/igor-bavcar-ob-odkritju-spominske-plosce/ava2.15320433/)

Fotografije:

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024