Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Izlet v Bosno

Datum: 22.06.2008

IZLET PVD SEVER LJUBLJANA

Avtor: Gojislav KERN
Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana je med 08. in 11.05.2008 organiziralo izlet po poteh bitk in dogodkov v II. svetovni vojni, katerega se je udeležilo 47 članov.

08.05. smo se ob 4.30h zbrali na parkirišču Tivoli v Ljubljani, od koder smo preko dolenjske in hrvaške pripotovali v Jasenovac, prizorišče krute morije ljudi napačne narodnosti, vere ali političnih nasprotnikov.  Pot smo nadaljevali do pomnika partizanskega odpora na junaški Kozari. Z vožnjo smo nadaljevali po slikoviti dolini in soteski reke Vrbas do mesta Jajce, ki se ga spominjamo po II. zasedanju AVNOJA in sloviti Jakčevi grafiki  J. B. Tita. Pred Jajcem smo se ustavili pri Pliva jezeru, kjer smo si igledali lesene mline.Preko planine Komar smo prispeli v Travnik, kjer smo obiskali rojstno hišo Iva Andriča, si ogledali osrednjo džamijo in stari del mesta. Pot smo nadaljevali do Viteza, kjer smo prenopčili.

Naslednji dan nas je pot vodila v Sarajevo, kjer smo si ogledali Begovo džamijo, rimokatoliško katedralo in pravoslavno cerkev. Vsekakor nismo mogli mimo Baš čaršije. Sledil je ogled latinskega mosta, znanega po kraju atentata na avstojskeha prestolonaslednika. Na koncu pa smo si ogledali še letališče oz. »Tunel pod letališčem«, ki  je pomnik obrambe Sarajeva v zadnji vojni. Dan smo zaključili z izvirom reke Bosne.

V sončnem jutru smo pot iz Sarajeva nadaljevali proti Mostarju. Mimo Bjelašniceamo smo pot nadaljevali ob Neretvi do JABLANICE, kjer je poleg elektrarne pomnik bitke na Neretvi - razstreljen železniški most, kjer je med II. svetovno vojno potekala bitka za ranjencep. V popoldanskem času smo se sprehodili po središču Mostarja, ki še posebej slovi po svojem ločnem mostu, ki je vpet nad Neretvo. Ogledati smo si nameravali tudi Vrilo bune, kjer je samostan dervišev. Zaradi praznika dervišev, katerega se je udeležilo cca. 40.000 ljudi, smo ogled samostana prestavili na naslednji dan. Pred spanjem v Međugorju smo si ogledali točko Marijinega prikazovanja.  

Zadnji dan izleta smo pričeli z ogledom samostana dervišev v Vrilem bunu. Po ogledu nas je pot vodila mimo Metkovičev do delte reke Neretve, kjer smo se vkrcali v tradicionalne čolne - trupice in se vozili po kanalih med obdelanimi polji, nato po mokriščih do Pristave, kjer so nas prijazni domačini pogostili s hrano in pijačo, zavrteli pa smo se ob glasbi. V poznih popoldanskih urah je sledila vožnja po jadranski magistrali in avtocesti proti domu, kamor smo prispeli v zgodnjih jutranjih urah.

Za dobro vzduišje sta poskrbela tudi šofer Ivan in vodička Dafina.

Nekaj utrinkov z izleta:

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024