Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Novice november 2008

Datum: 11.11.2008

N O V I C E

Številka 3-4, NOVEMBER 2008
 

Interno glasilo Policijskega veteranskega društva SEVER Ljubljana

BESEDA UREDNIŠKEGA ODBORA

 

Novice v pisni obliki so namenjene tistim, ki nimajo možnosti dostopa do naše internetne strani, v elektronski obliki pa si jih je mogoče ogledati na naši spletni strani http://www.drustvo-sever-lj.si.

Vabimo vas, da nam pomagate soustvarjati novice s svojimi pisnimi in slikovnimi prispevki, ki jih lahko pošiljate na naslov:

PVD SEVER LJUBLJANA, Vodnikova 43/a, 1000 Ljubljana,

ali uredniškemu odboru na enega od e-naslovov:

info@drustvo-sever-lj.si

anton-pozvek@telemach.net

gojo.kern@gmail.com

 

VSEBINA:

 • Beseda uredniškega odbora
 • Zbor članov Odbora PVDS Vrhnika-Logatec
 • Odkritje spominskega obeležja v Ljubljani
 • Kolesarjenje po Ljubljanskem barju
 • Balinarski turnir v Logatcu
 • Podelitev znakov osamosvojitve v Tacnu
 • Proslava in družabno srečanje v Tacnu
 • Praznovanje dneva državnosti na Vrhniki
 • Odkritje obnovljenih napisov na pomniku braniteljem 1991 v Domžalah
 • Pohod na Triglav
 • 10.letnica OZVVS Velike Lašče
 • Odkritje spominskega obeležja v Ribnici
 • Napoved dogodkov

 


ZBOR ČLANOV ODBORA PVD SEVER VRHNIKA – LOGATEC – VC Logatec, 17. maj 2008

 

Veterani Odbora PVD SEVER Vrhnika-Logatec so obeležili eno leto obstoja odbora. Zbora, ki je potekal v Veteranskem centru v Logatcu, se je udeležilo 76 članov, 10 gostov in nekaj družinskih članov, tako da je bilo okoli 100 udeležencev. Zbor so začeli z ogledom videa »Vrhnika v vojni«. Po himni so z mino molka počastili spomin na pet že umrlih policistov in rezervnih policistov.


Sledil je svečani del zbora, na katerem je predsednik Zdravko Godnjavec razvil prapor Odbora in ga izročil praporščaku. Ta ga je po svečani obljubi postavil na oder tako, da je že prvi dan služil svojemu namenu. Na zboru so pregledali opravljeno delo in predstavili program dela za letošnje leto.

Komandir PP Vrhnika Jesenek Rajko in komandir PO Logatec Lahovnik Jože sta podelila še nepodeljene spominske znake policije ZA SLOVENIJO rezervnim policistom, ki so bili leta 1991 v teh enotah, predsednik PVDS Ljubljana g. Emerik Peterka pa je podelil 28 bronastih in srebrnih ZNAKOV OSAMOSVOJITVE novim članom društva.


Uradni del zbora je imel tri točke dnevnega reda. V prvi je Rupnik Andrej kvalitetno in preprosto predstavil organiziranost Združenja Sever. V drugi je Godnjavec predstavil poročilo o delu odbora, v tretji točki pa je Škulj Ivan člane seznanil z načinom pridobitve in samimi pravicami glede statusa vojnega veterana. Navzoče so pozdravili predsednik PVDS Ljubljana Peterka Emerik, župan občine Vrhnika dr. Marjan Rihar, predstavnik OZ ZZB za tradicije NOB Logatec Šen Viktor, predstavnik OZVVS Logatec Jerina Marjan in predsednik OZVVS Vrhnika-Borovnica Jesenko Tone.

Po končanem zboru so bili člani in gostje povabljeni k »veteranskemu jurčku«, kjer smo se pogostili z okusnim vojaškim golažem, ki nam ga je pripravila Slovenska vojska. Na družabnem srečanju, ki je trajalo ob žaru do večera, je bilo lepo pogledati zadovoljne veterane v medsebojnih pogovorih in obujanju spominov iz preteklosti in seveda načrtih.

 

ODKRITJE SPOMINSKEGA OBELEŽJA – Ljubljana, 26. maj 2008

 

 

 

 

Na zgradbi Kresije, na Adamič Lundrovem nabrežju 2 v Ljubljani, smo odkrili spominsko obeležje ob obletnici ustanovitve koordinacijske podskupine za primer izrednih razmer v Sloveniji leta 1991 za območje Ljubljane in Ljubljanske pokrajine. V njej so leta 1991 sodelovali predstavniki organov za notranje zadeve, teritorialne obrambe in upravnih organov za ljudsko obrambo.

Spominsko obeležje smo postavili in slovesnost organizirali v sodelovanju z OZVVS Ljubljana mesto, OZVVS Ljubljana in Mestno občino Ljubljana

Slavnostni govornik je bil g. Igor Bavčar, takratni republiški sekretar za notranje zadeve, zbrane pa so nagovorili tudi g. Zoran Jankovič, župan Mesta Ljubljana, g. Marjan Starc, vodja koordinacijske podskupine 1991 in g. Emerik Peterka, predsednik PVD SEVER Ljubljana.  

V počastitev te obletnice smo izdali tudi priložnostni zgibanko.


KOLESARJENJE – 31. maj 2008

Odbor PVD SEVER Vič je izvedel rekreativno kolesarjenje po Ljubljanskem barju. Kolesarjenja se je žal udeležilo le 10 kolesarjev iz različnih odborov, ki so se ob 09.00 uri zbrali pri »Mokarju« ob Ižanski cesti. Polni energije in pričakovanj so odkolesarili proti Barju. Pot jih je vodila ob potoku Prošca proti Havptmancam, Grmezu, Babni Gorici, vse do bajerjev v Dragi, nato pa proti Igu in Mateni, kjer so imeli daljši počitek ob hladni pijači in dobri kavi, ki jo je skuhala gospa Ivica, žena veterana Mišota, ki se je tudi udeležila našega kolesarjenja. Po počitku in okrepčilu so odkolesarili proti Tomišlju, Podpeči in nazaj skozi Črno vas do izhodiščnega mesta, kamor so prispeli ob 12.20 uri. Na cilj so prišli brez težav in nezgod. Vsi zadovoljni so obljubili, da se bodo prihodnjič dobili na rekreativnem kolesarjenju, ki bo nekoliko daljše, zahtevnejše in s številčnejšo udeležbo.
BALINARSKI TURNIR - Logatec, 15. junij 2008

 

Odbor PVD SEVER Vrhnika-Logatec je v sodelovanju z OZVVS Logatec organiziral 3. balinarski turnir veteranov na igriščih BŠK Logatec.

Turnirja so se udeležili igralke in igralci iz 12 ekip. Turnir je potekal po pravilih BZS. Po 1. in 2. kolu so se v polfinale uvrstile 4 najboljše ekipe, ki so nato s kvalitetnim balinanjem odločale o končnem vrstnem redu ekip, ki je bil naslednji:

1. mesto: Veterani Antena Portorož                                          

2. mesto: Krim Ljubljana – moški                                            

3. mesto: Krim Ljubljana – ženske                                         

4. mesto: Ekipa Slovenske policije                                                                         

5. mesto: OZ VVS Logatec    

6. mesto: OZ VVS Vrhnika-Borovnica      

7.  mesto: OPVD Sever Vrhnika-Logatec

8.  mesto: OZ VVS Idrija

9.  mesto: OPVD Sever Vič

10. mesto: BŠK Horjul                                

11. mesto: OO ZZB Logatec

12. mesto: BS Kranjc Vrhnika

 

Med odmorom smo organizirali tekmovanje posameznikov v bližanju v krog (tarčo) in zbijanju balinčka. Presenetljiv je bil vrstni red v bližanju, saj je zmagal nekategorizirani tekmovalec. Vrstni red v bližanju:

                1. mesto: Zdravko Godnjavec iz Odbora PVD Sever Vrhnika-Logatec

                2. mesto: Dragan Maksimovič iz ekipe OZVVS Vrhnika-Borovnica

                3. mesto: Tadej Premru iz ekipe Krim Ljubljana.

 

V zbijanju balinčka presenečenj ni bilo. Zmagovalec, sicer svetovni prvak do 23 let, je balinčka zadel 3 x, drugouvrščeni, sicer sedmi iz državnega prvenstva je balinčka zadel 2 x, tretjeuvrščena, sicer svetovna prvakinja med članicami, pa je zadela prav tako 2 x. Vrstni red izbijanja:  1. mesto: Tadej Premru, Krim Ljubljana

                2. mesto: Slavko Petrovič, OZVVS Logatec

                3. mesto: Tadeja Sodec, Krim Ljubljana

 

Turnir, ki je potekal v lepem sončnem vremenu, je ponudil udeležbo vseh treh veteranskih organizacij, poleg tega pa smo lahko občudovali balinanje igralk in igralcev na vrhunski ravni, ki nekaj predstavljajo tudi v slovenskem in širšem prostoru. Ne morem mimo pohvale, da smo veterani lahko balinali s tekmovalci in reprezentanti, kot so: Tadeja Sodec, svetovna prvakinja med članicami leta 2007 na Kitajskem, Nina Sodec in Denis Vidmar, vse tri članice slovenske ženske reprezentance, Tadej Premru, svetovni prvak do 23 let, Gregor Moličnik, bivši svetovni prvak in aktualni drugouvrščeni iz zadnjega svetovnega prvenstva, igralca slovenske superlige Plestenjak Matevž in Krompič Samo, igralca 1. slov. lige Šukljan Vladimir in Goljuf  Ivo,  poleg tega pa je tekmovalo še nekaj igralcev 2. lige in območnih lig.

Tekmovalcem smo s pomočjo donatorjev omogočili praktična darila, zajtrk, kosilo in pijačo. Turnir sta sofinancirala PVD Sever Ljubljana in OZVVS Logatec.

 

 

PODELITEV ZNAKOV OSAMOSVOJITVE – Tacen, 19. junij 2008

Ob dnevu policije sta Policijska uprava Ljubljana in PVD SEVER Ljubljana v četrtek, 19. junija 2008, ob 11.00 uri, v Policijski akademiji v Tacnu slovesno vročila priznanja policije delavcem policijskih enot PU Ljubljana in znake osamosvojitve članom PVD SEVER Ljubljana. Srebrne in bronaste znake osamosvojitve je sedmim članom našega društva vročil Emerik Peterka, predsednik PVD SEVER Ljubljana.

 

PROSLAVA Z DRUŽABNIM SREČANJEM – Tacen, 23. junij 2008

PVD Sever Ljubljana, Policijska uprava Ljubljana in Klub upokojencev MNZ Maksa Perca Ljubljana so v počastitev dneva policije in dneva državnosti v športnem parku Policijske akademije v Tacnu organizirali proslavo in družabno srečanje aktivnih in upokojenih policistov policijskih enot z območja PU Ljubljana in njihovih družinskih članov, ter članov, njihovih družin in prijateljev PVD SEVER Ljubljana.

V kulturnem programu so sodelovali moški kvintet Tivoli Lesce in Policijski orkester.

Emerik Peterka, predsednik PVD Sever Ljubljana, je 23 članom našega društva vročil en zlat ter srebrne in bronaste ZNAKE OSAMOSVOJITVE, Komunalno podjetje Ljubljana je prejelo PLAKETO OSAMOSVOJITVE, en član pa je prejel BRONASTI ZNAK SEVER. 

V tehničnem zboru so sodelovali Letalska policijska enota, Specializirana enota za nadzor prometa, Specializirana enota za nadzor državne meje, Postaja prometne policije Ljubljana in Postaja konjeniške policije Ljubljana, ki so prikazale opremo, ki jo uporabljajo pri delu. Po proslavi je za dobro razpoloženje in ples ob glasbi poskrbel ansambel Bobri.

PRAZNOVANJE DNEVA DRŽAVNOSTI NA VRHNIKI – 23. junij 2008
Odbor PVD SEVER Vrhnika–Logatec je bil skupaj z Občino Vrhnika, Zavodom Ivana Cankarja in OZVVS Vrhnika-Borovnica soorganizator prireditve ob praznovanju Dneva državnosti.

Praznovanje je potekalo pri » lipi samostojnosti« v Športnem parku Vrhnika. Ob 18. uri je po simbolnem veteranskem dejanju, ki so ga izvedli člani OZVVS Vrhnika-Borovnica, navzoče pozdravil župan dr. Marjan Rihar, slavnostni nagovor pa je imel minister za obrambo Karl Erjavec. Prireditev se je nadaljevala na Sveti Trojici s slavnostno mašo, govorom župana in slavnostnim nagovorom predsednika DZ g. Franceta Cukjatija. Sledil je kulturni program in kresovanje ter zabavni program s plesom.

Veterani našega odbora so se prireditve udeležili v lepem številu. Prvič je ob praznovanju dneva državnosti na Vrhniki sodeloval tudi naš novi prapor Odbora.

 


ODKRITJE NOVIH NAPISOV NA POMNIKU BRANITELJEM 1991 – Domžale, 24. junij 2008


PVD SEVER Ljubljana je v sodelovanju z OZZVS Domžale pripravila slovesno odkritje novih napisov na pomniku braniteljem slovenske samostojnosti 1991. Slovesnost je bila v parku ob stavbi Občine Domžale v Domžalah. Začela se je s slovesnim dvigom slovenske zastave. Sledila sta govora župana Občine Domžale g. Tonija Dragarja in predsednika PVD SEVER Ljubljana g. Emerika PETERKA, kulturni program pa so prispevali Godba na pihala Domžale, Pevski zbor žena veteranov vojne za Slovenijo Domžale in recitator g. Janez Hafner. Obnovljen pomnik sta odkrila g Maksimiljan Karba, predsednik Odbora PVD SEVER Domžale in g. Janez Gregorič, predsednik OZVVS Domžale.Po slovesnosti je sledil še promenadni koncert Godbe na pihala Domžale, nato pa smo se vsi odpravili na osrednjo občinsko prireditev ob občinskem prazniku, ki je se začela ob 19.30 uri pri pomniku državnosti v Dobu, pod Močilnikom in nadaljevala v Letnem gledališču.
POHOD NA TRIGLAV – 8. in 9. julij 2008

23.spominskega pohoda na Triglav, katerega so organizirali ZB za vrednote NOB, Združenje Sever, ZVVS in Zveza slovesnkih častnikov, se je udeležilo tudi 14 članov PVD SEVER Ljubljana - največ iz odbora Kamnik.

V petek 8.julija so v jutranjih urah krenili z doline Krme in po dobrih petih urah prišli na Kredarico. Po krajšem počitku in malici so se odpravili na vrh Triglava, ob 17.00 uri pa so se na Kredarici udeležili proslave. Ob pestrem programu in petju partizanskega pevskega zbora pod vodstvom g. Gornik Franca ter spremljavi vojaškega orkestra, so se po proslavi umaknili v kočo. V koči so še pozno v noč odmevale lepe slovenske pesmi, igral pa je neumorni in vedno nasmejani g. Gornik, bivši kapelnik policijskega orkestra.

V soboto 9.julija so zjutraj krenili v Krmo in se nato z vozili odpeljali na Pokljuko, kjer je bila osrednja proslava tradicionalnega pohoda. Na proslavo so se iz vse Slovenije s posebnimi avtobusi prispeli borci NOB in drugi udeleženci.10.LETNICA USTANOVITVE OZVVS VELIKE LAŠČE – Krvava peč, 9. avgust 2008

 

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velike Lašče je praznovalo 10. letnico svojega obstoja. Proslava je bila pred Domom veteranov v Krvavi peči. Slovesnosti sta se udeležila tudi predstavnika PVD SEVER Ljubljana Emerik Peterka in Sašo Šraj. Ob tej priložnosti jima je predsednik OZ VVS Velike Lašče Franc Dušan Hočevar izročil spominsko plaketo, s katero so se veterani Velikih Lašč našemu društvu zahvalili za dolgoletno dobro sodelovanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

ODKRITJE SPOMINSKEGA OBELEŽJA V RIBNICI – 23. oktober 2008

Območno združenje Veteranov vojne za Slovenijo Ribnica in Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana, sta 23. oktobra 2008 na svečani slovesnosti na stavbi Upravne enote Ribnica odkrila spominsko obeležje v spomin na osamosvojitveno vojno leta 1991. Slavnostni govornik je bil državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Franci Žnidaršič. V nagovoru je poudaril ključne pomembne dogodke osamosvojitvene vojne in dejal, naj bo obeležje opomnik na težke trenutke, v katerih se je Slovenija in njeno prebivalstvo znašlo v letih 1990/91. Dodal pa je še: "Pa seveda spomin na pogum spomin na bojno pripravljenost sposobnost, spomin na racionalno ravnanje in seveda tudi spomin na zmago v desetdnevni vojni, kar je neka res velika posebnost v svetu in tudi Evropi."

Na svečanosti, katero je pozdravil tudi župan občine Ribnica Jože Levstek, so spregovorili še predsednik OZVVS Ribnica Peter Levstek, podpredsednik PVDS Ljubljana Anton Pozvek in predsednik ZVVS Janez Pajer.


Podeljena so bila priznanja zasluženim članom v času osamosvojitvene vojne. Priznanja so dobili: Mihael Petrovič in Darko Čop iz Kočevja, ter Milan Bavdek in Alojz Češarek (slednji posmrtno) iz Ribnice, ki so v času vojne leta 1991 vodili pogajanja o brezpogojni vdaji vojašnice in enot JA v Ribnici in Kočevju.

Po slovesnosti smo se udeležili tudi proslave ob občinskem prazniku, ki je potekala v športni dvorani v Ribnici.

 

NAPOVED DOGODKOV

 

DAN ZDRUŽENJA SEVER – Portotož – 1. december 2008

 

V ponedeljek, 1. decembra 2008 ob 18.00 uri, bo v Avditoriju v Portorožu centralna proslava ob dnevu Združenja Sever.

Udeležbo na proslavi bomo združili z izletom na Primorsko za člane našega društva in njihove življenjske partnerje.

PROGRAM:

07.00 do 07.30 – zbor in odhod avtobusov s parkirnega prostora pred hipermarketom ŠPAR na Viču (pri PP LJ-Vič);

09.00 – prihod v Hrastovlje; malica v gostilni Švab; voden ogled znamenitih fresk v taborski cerkvi;

11.00 – voden ogled oljčnega nasada nad Izolo; predstavitev pridelave oliv in izdelave olivnega olja – možnost degustacije in nakupa olivnega olja;

13.00 – kosilo na turistični kmetiji Mahnič v Dragonji;

15.00 – voden ogled Sečoveljskih solin;

17.00 – Odhod v Portorož

18.00 – udeležba na osrednji slovesnosti v avditoriju;

20.00 – povratek v Ljubljano.

Stroške avtobusnega prevoza bomo krili iz sredstev društva. Stroške ogledov, degustacij, malice in kosila krijejo udeleženci sami in znašajo 30 € po osebi. Prijave in plačila udeležbe do ponedeljka 25.11.2008 sprejemajo predsedniki odborov.

Glede na število prijavljenih bomo zagotovili največ dva avtobusa (skupaj do 90 potnikov) ter prilagodili smer in časovnico vkrcanja potnikov.

 

Predsedniki območnih odborov PVD SEVER Ljubljana:

MNZ – Mihael BURILOV, tel. 041/471-661, e-mail: miha.burilov@policija.si

Ljubljana – Vlado ŠČAVNIČAR, tel. 041/508-207, e-mail: vlado.scavnicar@policija.si

Vič –  Sašo ŠRAJ, tel. 041/534-335; e-mail: saso.sraj@kabelnet-net

Vrhnika–Logatec – Zdravko GODNJAVEC, tel. 041/689-511, e-mail: zdravko.godnjavec@gmail.com

Litija – Jože JUVAN, tel. 041/651-686, e-mail; juvan.joze@volja.net

Domžale – Maksimiljan KARBA, tel. 041/762-888

PGB LJ– Anton BALANT, tel. 041/686-363, tone@moj-portal.net

Kočevje-Ribnica-Grosuplje – Franc NOVAK, tel. 041/714-644, e-mail: franc.novak@policija.si

Kamnik – Matjaž RAVNIKAR, tel. 041/563-013, e-mail: ravnikar.matjaz@gmail.com


 

 

LETNA SKUPŠČINA – Tacen, druga polovica februarja 2009

Podrobnejši program bo objavljen naknadno.

 

ODKRITJE SPOMINSKEGA OBELEŽJA V KAMNIKU – začetek marca 2008

Na občinskem pomniku osamosvojitvene vojne v Kamniku bomo odkrili ploščo Odbora PVDS Kamnik. Podrobnejši program bo objavljen naknadno.

 

15.LETNICA ZDRUŽENJA SEEVER – Ljubljana 26. marec 2009

PVD SEVER Ljubljana je prevzelo organizacijo letne skupščine Združenja SEVER in svečane akademije ob 15. letnici ustanovitve le tega.

Podrobnejši program bo objavljen naknadno.

 

ČLANARINA 2009

V decembru bodo vsi člani PVD SEVER Ljubljana prejeli stenske koledarje in položnice za plačilo članarine za leto 2009. Članarina bo 15 €, pristopnina za nove člane pa 22 € (članarina 15 € in pristoipnina 7 €).

Članarino bo mogoče plačati tudi v društveni pisarni na Vodnikovi 43/a, kjer dežuramo vsak četrtek od 10.00 do 12.00 ure.

 

ARTIKLI Z EMBLEMOM DRUŠTVA

V društveni pisarni je mogoče kupiti naslednje artikle:

Kapa s ščitkom-modre barve    5 €

Brezrokavnik-modre barve      20 €

Hlačni pas-črne barve              20 €Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024