Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Pohod na Krn

Datum: 15.11.2008

Spominski pohod na Krn

Avtor: Tomislav ISKRA
Datum: 15.11.2008
Ob 90. obletnici konca 1. svetovne vojne in 91. obletnici preboja Soške fronte je bil organiziran 11. pohod na Krn s proslavo ob Krnskem jezeru. Pohodniki si se na proslavo odpravili z različnih smeri (Lepena, dolina Tolminke, Bohinja, Drženice,…) Proslave so se udeležili vojaški atašeji številnih držav, predstavniki veteranskih organizacij, policije, vojske in veliko število pohodnikov, ki z udeležbo obujajo spomin na vse žrtve vojne. Zima je letos že pokazala zobe kar je naredilo pohoda iz smeri Bohinja in Drežnice zahtevna in zanimiva.

Prva svetovna vojna je bil prvi spopad svetovnih razsežnosti v katerem so bili udeleženi vojaki številnih držav in je zahtevala več kot 20 milijonov žrtev med vojaki in civilisti.

Soška fronta je bila ena izmet štirih front, kjer sta si stali nasproti vojski Avstroogrske monarhije in kraljevine Italije. Potekala je vse od Jadranskega morja preko Krasa po dolini Soče, Karnijskih Alp in Dolomitov do švicarske meje. Najbolj krvavi del fronte je bil prav na slovenskem ozemlju. V obeh armadah so se borili vojaki številnih držav. Večina Slovencev se je borilo v avstroogrski armadi nekateri pa so bili mobilizirani v italijansko armado. Frontna črta je potekala tudi preko krnskega pogorja, ki je prepredeno s številnimi potmi iz tistega časa in po katerih smo s pohodom obujali spomin letošnji udeleženci pohoda.

Z bratom sva se na pohod odpravila iz Bohinja kamor sva se po trinajstih urah utrujena in polna vtisov srečno vrnila.

Nekaj utrinkov in komentarjev s pohoda :

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024