Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Proslava v Kamniku

Datum: 01.12.2008

PROSLAVA OB PRAZNIKU RUDOLFA MAISTRA

Avtor: Matjaž RAVNIKAR
Datum: 01.12.2008
V soboto 23.11.2008 smo se člani PVD Sever Ljubljana, Odbor Kamnik s praporščakom udeležili proslave ob državnem prazniku Rudolf Maister.

Kamnik – Spominska priznanja ob državnem prazniku, ki smo ga praznovali v nedeljo v spomin na 23. november 1918, ko je Maister prevzel vojaško oblast v Mariboru, so letos podelili že četrtič, tokrat prvič v Kamniku.

»V Kamniku ima človek res občutek, da Rudolf Maister še vedno živi, in zares sem vesel, da smo podelitev priznanj preselili v mesto, kjer se je Maister rodil, a moja želja je, da bi jih v prihodnje Kamničani podeljevali skupaj z Mariborčani,« je povedal predsednik Zveze društev general Maister in eden bolj zaslužnih za obujanje generalovega imena Milan Lovrenčič

Zveza, ki bo letos zabeležila deseto leto delovanja, združuje trinajst društev, do konca leta pa se jim bodo pridružili še podporniki Rudolfa Maistra v Kranju in v Celju. »V Zvezi društev generala Maistra si prizadevamo, da bi v šole vpeljati državljansko in domovinsko vzgojo in upamo, da nam bo nova vlada pri tem bolj naklonjena,« je še poudaril Lovrenčič in dodal, da je posameznikov in organizacij, ki s svojim delom skrbijo za ohranjanje spomina na življenje in za slovensko državnost ključne poteze Maistra, iz leta v leto več, a zveza ob državnem prazniku vsakič nagradi le tri.

Letošnja nacionalna spominska priznanja so prejeli Iztok Podkrižnik za ustanovitev društva, ki nosi generalovo ime, za večletno delo in širjenje domoljubja in za zasluge pri postavitvi Parka borcev za severno mejo na Ljubnem ob Savinji, Mitja Šipek za viden prispevek k utrjevanju domoljubja in domovinske pripadnosti ter ohranjanje veličine Maistra in drugih borcev za severno mejo, ter Srednješolski center Rudolfa Maistra Kamnik za dolgoletno delo na področju širjenja zavesti o delu generala Maistra med mladimi.

Nekaj utrinkov s komemoracije:

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2023