Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Izlet severna primorska

Datum: 03.12.2007

TUDI MI SMO BILI V NOVI GORICI
Policijsko veteransko društvo SEVER Ljubljana je v počastitev dneva Združenja SEVER v petek 1. decembra 2006 izvedlo enodnevni članski izlet po Severni Primorski.

Izleta se je udeležilo 83 članov in njihovih družinskih partnerjev in prijateljev. Na pot smo se odpravili z dvema avtobusoma. Prvi je že v zgodnjih urah odpeljal iz Zasavja, ob 08. uri pa skupaj drugim avtobusom izletnikov krenil izpred Hale Tivoli v Ljubljani proti Severni Primorski. Med potjo je na Vrhniki vstopilo še nekaj izletnikov.

Najprej smo se ustavili v vojašnici Vipava in si pod vodstvom prijaznega vojaškega kustosa ogledali muzej Soška fronta 1915 -1917, ki ga je uredil in razstavljeno zbirko postavil v.vod. Mitja Močnik.

Sledil je ogled Vipavske kleti, pokušina vin in okusna malica.

Naslednji postanek je bil v Štanjelu. Sprehodili smo se ob ostankih obzidja, ki je bilo zaradi nevarnosti turških vpadov konec 15. stoletja sezidano okoli naselja, občudovali smo  Ferrarijev vrt, ki ga je zasnoval arhitekt Maks Fabiani v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja, krajevni vodič nam je predstavil zunanjost »Romanske hiše« z značilnimi kamnitimi žlebovi in vodnjakom, v notranjosti »Kraške hiše« pa še etnološko zbirko.

Zaradi časovne stiske smo izpustili ogled spomenika na Cerju in se odpeljali do gostilne Kogoj v Biljah, kjer so nam postregli z izdatnim in okusnim kosilo.     

Sledila je vožnja do Nove Gorice, kjer smo se ob 18.00 uri udeležili slavnostne akademije v Slovenskem narodnem gledališču, v avli gledališča pa ogledali razstavo »Človeka nikar…«, avtorice Biserke Debeljak.

Po končani slovesnosti smo se zadržali še na »obveznem« družabnem srečanju.

Okoli 21.00 ure smo se ustavili na »trgu Evrope« v Novi Gorici, po obveznem skupinskem fotografiranju pa se prijetno utrujeni odpeljali proti Ljubljani.

Ob slovesu pred Halo Tivoli se nas je večina zaobljubila, da se bomo srečali tudi na naslednjih društvenih aktivnostih, potnikom v Zasavje pa smo zaželeli srečno vožnjo do doma.

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024