Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Izlet v Črno Goro

Datum: 20.05.2007

Avtor: Anton Pozvek
Datum: 20.05.2007
9. in 15.5.2007 smo v dveh skupinah odpotovali na izlet v Črno goro.

 

1/2 dan: LJUBLJANA - SPLIT - STON - BOKA KOTORSKA - TIVAT

Na pot smo krenili v sredo ob 22.uri izpred Hale Tivoli v Ljubljani. Sledila je nočna vožnja do mejnega prehoda Metlika in po opravljenih carinskih formalnostih naprej skozi Karlovec, Turanj, Korenico, itd. s krajšimi postanki do Dalmacije.

Zgodaj zjutraj smo že občudovali čudovite dalmatinske otoke. Prvi daljši postanek je bil v zgodovinskem srednjeveškem mestecu Ston. Sprehodili smo se po mestu, imeli čas za prigrizek in jutranjo kavico ter se vzpeli na mestno obzidje, ki je najdaljše obzidje v Evropi.

Sledilo je vožnja mimo najbogatejšega srednjeveškega mesta Dubrovnika v Črno goro.

Naslednji postanek je bil v Herceg novem, ki se nahaja na vstopu v Bokokotarski zaliv. Ogledali smo si številne kulturno-zgodovinske znamenitosti, ki pričajo o bogati zgodovini mesta, za katerega so se borile številne vojske in ga spremenile v mesto trdnjavo. Sledila je nepozabna panoramska vožnja po Boki Kotorski, mimo znanih mestec Risan, Perast, unikatnega otočka Gospa od Škrpjela. Sprehodili smo se po Kotorju, ki je eno najlepših in kljub potresom izredno ohranjenih mest. V taverni na osrednjem trgu starega mestnega jedra smo imeli kosilo.

Sledila je še vožnja do Tivata, namestitev v istoimenskem hotelu Tivat, večerni sprehod po mestu in pozna večerja v prijetnem lokalu nedaleč od hotela.

 

3.dan: NJEGUŠI - LOVČEN - CETINJE

Po zajtrku v lokalu blizu hotela je sledil obisk tradicionalne Črne gore. Po gorski cesti smo se odpeljali proti Lovčenu. Najprej smo se ustavili v vasici NJEGUŠI pod Lovčenom in v prijetnem gostišču, kjer zelo cenijo obiskovalce iz Slovenije, uživali v  pravih črnogorskih dobrotah - loza, njegoški pršut, sir, domači kruh in vino. Ogledali smo si domačo pršutarno, nekateri pa smo skočili še na ogled rojstne hiše najpomembnejšega črnogorca vladike in pesnika Njeguša.

Sledila je vožnja do vznožja mavzoleja z Njeguševo grobnico na Lovčenu na višini 1661 m nad morjem. Po prehojenih 461 stopnicah smo si ogledali mavzolej in grobnico ter kljub nekoliko slabšemu vremenu uživali v čudovitem razgledu z vidikovca.

Z Lovčena smo se spustili v staro črnogorsko prestolnico Cetinje, ki ohranja spomin na svoje velike dni s številnimi nekdanjimi tujimi ambasadami, kraljevim dvorcem, Biljardnico, samostanom... Ogledali smo si kraljevi dvorec, ki je spremenjen v muzej Kralja Nikole in pravoslavni Cetinjski samostan (bivališče črnogorskih vladik) z izredno bogato zakladnico, desnico Janeza Krstnika...

Sledila je vožnja skozi Budvo do Tivata, večerni sprehod po mestu in pozna večerja v lokalu blizu hotela.


4.dan: BUDVA - SKADARSKO JEZERO - SVETI ŠTEFAN - MILOČER

Po zgodnjem zajtrku v lokalu blizu hotela smo se odpeljali na ogled stare Budve, enega najstarejših mest na Jadranu. Za tem smo se odpeljali do nacionalnega parka Skadarsko jezero, tam pa z ladjico po jezeru do gostilne na idilični lokaciji, ki je dostopna samo z vodne strani. Tam so nam ob glazbeni spremljavi harmonikarja postregli z ribjimi dobrotami, pripravljenimi na tradicionalen način, ki smo jih zalili z dobrim domačim vinom. Nekteri so se tudi okopali v jezeru.

Na povratku smo se sprehodili ob obali od Svetega Štefana, po Kraljičini plaži, do Miločerja. Sledila je še vožnja skozi Budvo do Tivata, večerni sprehod po mestu in pozna večerja v lokalu blizu hotela.
 

5/6.dan: ČILIPI - DUBROVNIK - METKOVIČ - SPLIT - REKA - LJUBLJANA

Po zgodnjem zajtrku smo zapustili Črno Goro in se odpeljali proti Dubrovniku.  Krajši postanek za jutranjo kavico smo napravili v Čiliph, kjer so bili domačini v narodnih nošah že pripravljeni na sprejem turistov, ki jih vsako nedeljo pripeljejo turistične agencije iz Dubrovniških hotelov (predstavitev starih običajev, narodnih noš, dalmatinskih pesmi in folklore, maša v krajevni cerkvi ...).

Naslednji postanek je bil na vidikovcu nad Dubrovnikom.

Sledilo je dvakratno prečkanje državne meje med Hrvaško in Bosno in Hercegovino s postankom v Neumu.

Na poti proti domu nas je navduševala lepa in rodovitna dolina reke Neretve, še posebno zanimiva pa je njena delta, ki smo jo podrobneje spoznavali med eno urno vožnjo s t.i. „trupicami„ do gostinskega lokala v bližini mesta Metkovič, kjer so nas pričakali z glazbo, lozo, mesom na žaru, vinom...

Dobro razpoloženi in prijetno utrujeni smo se pozno popoldne odpravili naprej. Sledila je vožnja mimo Splita in po avtocesti do Senja, mimo kvarnerskih otokov do Reke in mimo Postojne do Ljubljane, kamor smo prispeli v ponedeljek okoli 02.30 ure.

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024