Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Spominska plošča pri Gorjancu

Datum: 27.06.2006

V osamosvojitveni vojni za Slovenijo je bila dne 27.JUNIJA 1991 v križišču pri gostilni  Gorjanc na Brezovici pri Ljubljani, postavljena prva barikada v Ljubljani.
V spomin na ta dogodek in v počastitev 15. obletnice osamosvojitve Slovenije je PVD Sever Ljubljana organiziralo postavitev spominskega obeležja na zemljišču v neposredni bližini križišča, kjer je bila prva barikada v Ljubljani dejansko postavljena.

Spominsko obeležje je postavljeno v obliki betonskega tetraedra, ki so bili med vojno uporabljeni kot protitankovske blokade, na njem pa je litoželezna plošča z naslednjim napisom:

»V TEM KRIŽIŠČU JE POLICIJA 27.JUNIJA 1991 V VOJNI ZA SAMOSTOJNO IN NEODVISNO SLOVENIJO OB POMOČI OBČANOV POSTAVILA PRVO BLOKADO V LJUBLJANI, DA BI PREPREČILA PREHOD TANKOV JLA PROTI MESTU.«

Slavnostna govornika sta bila županja Mestne občine Ljubljana Danica Simšič in direktor PU Ljubljana Branko Slak. Spomenik sta odkrila policist Štefan Bočkor in rezervni policist Alojz Arzenšek, ki sta bila pred petnajstimi leti na mestu dogodkov.

Udeleženci proslave so si lahko ogledali razdejanje, ki ga je na cestni blokadi povzročila vojaška tankovska kolona, na razstavi fotografij, ki je bila postavljena v gostilni Gorjanc. Na ogled je bil postavljen tudi terenski avtomobil PU Ljubljana znamke Nissan Patrol, ki je bil pred petnajstimi leti poškodovan na kraju dogodka in smo ga med odpisanimi službenimi avtomobili našli v avtoparku MNZ.

Panoji: PANO 1

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024